Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Proiectele legilor justiţiei au ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia, susține Predoiu

By Diochetanu Andreea , in Justitie Stirile zilei , at 15 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat joi, 15 septembrie, că proiectele legilor justiţiei au ţinut cont de avizele Comisiei de la Veneţia. Precizarea vine în condițiile în care USR a acuzat că acestea nu respectă avizele respective, iar Consiliul Europei a subliniat, în cel mai recent raport de monitorizare privind România, că Parlamentul trebuie să țină cont de opiniile formulate de Comisia de la Veneția și Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) privind modificarea celor trei legi ale justiției.

Predoiu a menționat, astăzi, că atunci când au fost redactate proiectele s-a ţinut cont de aceste avize.

„Aceste proiecte, în primul rând, nu mai sunt acum, dacă vreţi, în gestiunea ministerului, sunt în gestiunea Parlamentului; în al doilea rând, această sesizare este făcută în cadrul unui proces de evaluare paralel cu MCV, este un proces de evaluare la nivelul APCE, proces prin care trec toate statele membre. A venit acum rândul României la această evaluare. Reamintesc faptul că această evaluare a avut un rezultat pozitiv, raportul este preponderent pozitiv pentru România, în cadrul ei s-a cerut de către membri ai subcomitetului mandatat cu această evaluare şi o revizuire a legilor de către Comisia de la Veneţia, dar este, repet, un proces, o procedură separată de ceea ce cooperăm noi cu Comisia Europeană în cadrul MCV.

Dar ceea ce vreau să precizez este faptul că, atunci când am redactat aceste proiecte, ca şi pe parcursul dezbaterii publice şi al dezbaterii parlamentare, noi am ţinut cont de aceste avize. Chiar în sală, eu am invocat de două sau de trei ori avizele comisiei pentru a propune, pentru a susţine anumite soluţii legislative. (…) Am ţinut cont în elaborarea proiectelor de avizul Comisiei de la Veneţia”, a declarat liberalul, citat de Agerpres.

Context

Parlamentul trebuie să țină cont de opiniile formulate de Comisia de la Veneția și Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) privind modificarea celor trei legi ale justiției, recomandă Consiliul Europei în ultimul raport de monitorizare privind România, dat publicității miercuri, 14 septembrie.

Deși în laudă progresele înregistrate în domeniul justiției, menționând aici decizia de desființare a Secției Speciale, Consiliul cere României alocarea de resurse suficiente pentru investigarea cazurilor complexe de corupție care vizează magistrați, competență revenită acum parchetelor de la lângă curțile de apel, iar nu la DNA cum a fost în trecut.

În ceea ce privește cele trei legi ale justiției – privind statutul magistraților, privind organizarea judiciară și organizarea CSM – Consiliul cere României să să urmeze recomandările formulate de Comisia de la Veneția și GRECO, în special în ceea ce privește cel civil și disciplinar răspunderea magistraților, concursurile de admitere în magistratură, norme privind statutul magistraților, precum și numirea și revocarea procurorilor specializați și de rang înalt.

CITEȘTE ȘI Consiliul Europei recomandă României să modifice „legile justiției” ținând cont de Comisia de la Veneția și GRECO

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii