Consiliul Europei recomandă României să modifice „legile justiției” ținând cont de Comisia de la Veneția și GRECO
Parlamentul trebuie să țină cont de opiniile formulate de Comisia de la Veneția și Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) privind modificarea celor trei legi ale justiției, recomandă Consiliul Europei în ultimul raport de monitorizare privind România, dat publicității miercuri, 14 septembrie.
Deși în laudă progresele înregistrate în domeniul justiției, menționând aici decizia de desființare a Secției Speciale, Consiliul cere României alocarea de resurse suficiente pentru investigarea cazurilor complexe de corupție care vizează magistrați, competență revenită acum parchetelor de la lângă curțile de apel, iar nu la DNA cum a fost în trecut.
În ceea ce privește cele trei legi ale justiției – privind statutul magistraților, privind organizarea judiciară și organizarea CSM – Consiliul cere României să să urmeze recomandările
formulate de Comisia de la Veneția și GRECO, în special în ceea ce privește cel civil și disciplinar
răspunderea magistraților, concursurile de admitere în magistratură, norme privind statutul magistraților, precum și numirea și revocarea procurorilor specializați și de rang înalt.
Consiliul remarcă și influența nefastă a utilizării banilor publici de către partidele politice pentru finanțarea presei.
„Situația privind libertatea și pluralismul presei trebuie consolidată. În special, utilizarea fondurilor publice de către partidele politice pentru a finanța mass-media și a influența conținutul acestora pe baza contractele secrete este de cea mai mare îngrijorare. Subminează potențial principiul mass-media liberă și buna funcționare a instituțiilor democratice. Cazuri notorii de amenințări, cazuri de hărțuire și violența împotriva jurnaliștilor critici, relevă probleme serioase privind libertatea de exprimare”, arată Consiliul Europei.
DOCUMENT Raportul de monitorizare al Consiliului Europei privind România
Comentarii