Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Proiect de OUG: Angajații din domeniul asistenței sociale, obligați să prezinte dovada vaccinării, a trecerii prin boală sau un test negativ

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 septembrie 2021

Guvernul a discutat miercuri, 15 septembrie, în primă lectură, proiectul de Ordonanță de Urgență ce prevede ca angajații din domeniul asistenței sociale să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19, un test negativ sau dovada trecerii prin boală. Raluca Turcan, ministrul Muncii, a precizat că angajații nevaccinați din centrele rezidențiale de îngrijire a persoanelor vulnerabile vor fi mutați în alte posturi din aceeași instituție, pentru a avea timp să se imunizeze.

Potrivit textului ordonanței de urgență, în forma actuală, testele anti-COVID-19 ar urma să fie plătite de către angajați.

Acest act normativ dă posibilitatea angajatorilor să-şi reaşeze schema de personal astfel încât cei care nu sunt vaccinaţi, dar sunt în imposibilitate să-şi plătească testul, dar vor să lucreze în continuare, eventual să aibă şi acces la beneficiari, să se ducă să lucreze temporar în altă parte, în aceeaşi instituţie. În funcţie de cât durează acea mutare temporară, ei au posibilitatea să se vaccineze”, a declarat Raluca Turcan, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, citată de Agerpres.

57% dintre angajații centrelor rezidențiale de stat sunt nevaccinați, în timp ce 90% dintre beneficiarii centrelor rezidențiale s-au imunizat, potrivit datelor furnizate de ministrul Muncii.

Opţiunea pentru vaccinare este una deschisă, pe care orice om raţional este obligat să o ia în considerare, întrucât asta este soluţia pentru a salva vieţi, pentru a diminua impactul unei boli”, a precizat ministrul.

Măsura prevăzută în cadrul Ordonanței de Urgență discutată miercuri de Guvern nu ar îngrădi dreptul la muncă al angajaților nevaccinați, a mai adăugat Raluca Turcan.

Nimeni nu-şi doreşte să încalce Constituţia, însă cu toţii ne dorim să salvăm vieţi şi să apărăm sănătatea oamenilor, mai ales a oamenilor care se află în sistemul de stat. Discuţiile cu Ministerul Justiţiei sunt foarte aplicate, astfel încât varianta legislativă cu care venim să fie una constituţională. Noi, din toată jurisprudenţa creată până acum, avem convingerea că poate fi luată această măsură prin ordonanţă de urgenţă. Dacă există cel mai mic risc de a nu fi constituţională ordonanţa de urgenţă, atunci luăm în calcul să ne asumăm un proiect de lege care sper să fie susţinut rapid de către o majoritate parlamentară responsabilă”, a afirmat ministrul.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW