Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Șeful statului susține vaccinarea obligatorie, pentru anumite categorii de persoane

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 22 septembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri dimineață, 22 septembrie, că vaccinarea anti-COVID-19 ar trebui să fie obligatorie pentru anumite categorii de persoane, pe fondul creșterii numărului de cazuri, relatează Agerpres. Șeful statului a dat ca exemplu personalul medical.

Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, le-a transmis Klaus Iohannis jurnaliștilor prezenți la New York, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Președintele consideră că este necesar să existe o diferență între persoanele vaccinate și cele nevaccinate când vine vorba de restricțiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că certificatul de vaccinare este cea mai bună soluție în acest sens.

Rafila cere autorităților să inspire încredere în rândul cetățenilor

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și deputat PSD, consideră că afirmația lui Klaus Iohannis ar trebui discutată în spațiul public.

Totuşi, aceste propuneri cred că trebuiau făcute mai degrabă în România, decât de la New York şi discutate în România. Ideea aceasta a măsurilor multiple, cu impact serios, şi aşa mai departe, care sunt luate acum, după ce avem deja problema de sănătate publică majoră, mi se par defazate, pentru că în mod evident, ţările care gestionează în momentul de faţă foarte bine pandemia sunt cele care au luat măsuri în timpul verii, nu au aşteptat ca lucrurile să devină necontrolabile”, a declarat Alexandru Rafila, la RFI, citat de News.ro.

Acesta consideră că autoritățile ar trebui să inspire mai multă încredere în rândul cetățenilor, pentru ca aceștia să accepte cu ușurință măsurile de acest gen.

Sigur, nu politizez lucrul ăsta, e pur şi simplu o observaţie de bun simţ(…)Adică oamenii cred că ar avea mai mare încredere dacă, ştiu eu, primul-ministru, de exemplu, ar ieşi în faţa tuturor şi ar spune: da, am greşit, nu am făcut nimic, dar acum trebuie să găsim o soluţie împreună la situaţia de criză în care ne aflăm. Fuga asta de răspundere, de asumare mi se pare intolerabilă la acest nivel”, a precizat Rafila.

Context

În condițiile în care România se confruntă cu o creștere bruscă a numărului de noi cazuri de COVID-19, în valul 4 al pandemiei de coronavirus, Guvernul a adoptat, săptămâna trecută, Hotărârea prin care certificatul digital va trebui prezentat la intrarea în cinematografe, restaurante sau la nunți și botezuri, în localitățile în care incidența trece de 3 cazuri la mia de locuitori.

În plus, pentru anumite categorii, precum cea a angajaților din domeniul sanitar, Guvernul a discutat, în primă lectură, în ședința din 15 septembrie, proiectul de Ordonanță de Urgență prin care le va cere acestora să prezinte dovada vaccinării împotriva COVID-19, un test negativ sau dovada trecerii prin boală.

În tot acest timp, deși ritmul Campaniei de vaccinare rămâne unul scăzut, marți, 21 septembrie, numărul persoanelor vaccinate anti COVID-19 a crescut ușor, ajungând la 12.496 cetățeni care au primit prima doză de ser.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW