Proiect de lege pentru protejarea mamelor minore, depus în Parlament
Un proiect de lege pentru protejarea mamelor minore, ce prevede înființarea unei baze de date cu adolescentele aflate în situație de risc, măsuri de reintegrare socială în cazul abandonului școlar și sprijin pentru continuarea școlii, a fost depus marți, 20 septembrie, în Parlament, au anunțat inițiatoarele proiectului, deputatele USR Oana Țoiu și Monica-Elena Berescu.
Inițiatoarele proiectului arată, citând datele Eurostat, că România este pe primul loc în Uniunea Europeană, cu cel mai mare număr de mame minore la categoriile de vârste 10-14 ani și 15-19 ani.
„Odată creată baza de date, va fi ușor de identificat adolescenta cu risc de sarcină, vârsta mamei adolescente, vârsta tatălui (când este declarată), locul de origine, dacă este la prima sarcină sau are sarcini multiple, dacă a fost un abuz sau nu, starea de sănătate a bebelușului și a mamei”, a explicat Monica Berescu.
În plus, inițiatorii au explicat că este „extrem de important” pentru adolescente aflate în această situație să se întoarcă la școală, să nu fie marginalizate și să poată integra rolul de mamă cu educația.
„Noi propunem câteva lucruri simple, dar importante: să acceptăm că au nevoie de sprijin pentru a nu ajunge la marginea societății, să poată avea acces la școală online dacă aleg asta, cât își alăptează bebelușul acasă, să fie transferate între asistenții sociali și nu uitate atunci când schimbă județul ca să evite rușinea publică, să fie protejate și în siguranță, să asigurăm prevenția necesară ca să nu mai avem copii care nasc copii. Situația lor este de vulnerabilitate extremă”, a explicat Oana Țoiu.
Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prima cameră sesizată.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii