Thursday, July 4, 2024
Jurnalism corect


Proiect care prevede restricţionarea accesului cu autovehiculele în zona centrului istoric din Braşov, pus în dezbatere publică de autorităţile locale

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 16 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Primăria municipiului Brașov a propus spre dezbatere publică un document ce reglementează circulația vehiculelor în centrul istoric al orașului, în weekend-uri și în zilele de sărbători legale. Documentul delimitează zona considerată „Centrul Vechi” al Brașovului și stabilește categoriile de autovehicule ce au permisiunea de acces în această zonă, precum și modalitățile de obținere a acestui acces. Locuitorii Brașovului sunt invitați să facă propuneri până pe 5 februarie cu privire la această inițiativă, potrivit news.ro.

Conform declarației primarului municipiului Brașov, Allen Coliban, introducerea unor limitări pentru autovehicule în Centrul Vechi al orașului reprezintă o „măsură sprijinită public de mii de locuitori din Brașov”.

”Regulamentul propus consultării publice defineşte clar două aspecte. Primul este definirea zonei – Centrul vechi, tot ceea ce începe de la Bulevardul Eroilor şi până la Pietrele lui Solomon, între Drumul Poienii şi Tâmpa – o zonă care are două puncte principale de acces, strada Mureşenilor şi strada Castelului. Toată această zonă se supraaglomerează cu ocazia sărbătorilor, dar şi a weekend-urilor în care vin foarte mulţi turişti. Al doilea aspect se referă la categoriile care au acces în această zonă şi la modalităţile de obţinere a accesului. Vorbim atât de acces permanent, cât şi modalităţi de acces temporar”, anunţă edilul, marţi, pe reţelele de socializare.

Propunerile privind proiectul de regulament pentru circulația autovehiculelor în centrul istoric al Brașovului pot fi depuse de către locuitori până pe 5 februarie.

În paralel, la nivelul municipiului, a fost inițiată o petiție care vizează restricționarea accesului autovehiculelor în centrul istoric al Brașovului în timpul weekendurilor. Primarul a îndemnat comunitatea să semneze petiția, iar deja peste 3.500 de persoane au adăugat semnăturile lor.

Proiectul de regulament propune impunerea unor restricții privind accesul autovehiculelor în centrul istoric al orașului Brașov. Aceste restricții ar fi valabile începând de vineri, de la ora 18:00, până duminică, la ora 22:00, precum și în zilele de sărbători legale și în alte zile stabilite de Primăria Municipiului Brașov, cu avizul Comisiei de Circulație a Municipiului Brașov. Autovehiculele care ar beneficia de excepție ar fi cele cu permis de acces în centrul istoric, cum ar fi riveranii, serviciile de urgență, utilitățile publice și cele de transport public (inclusiv taxiuri sau ride-sharing, servicii de curierat sau livrare la domiciliu).

”Vor avea în continuare acces cei care lucrează în zonă, turiştii cazaţi la unităţile de turism autorizate, precum şi aparţinătorii rezidenţilor, pentru situaţiile în care cei din urmă au nevoie de îngrijire. De asemenea, vor avea acces cei care participă la diferitele evenimente ale instituţiilor de cult, persoanele cu dizabilităţi sau cei care execută diverse reparaţii de urgenţă”, se arată într-un comunicat al Primăriei Braşov.

Amenzile pentru cei care vor încălca regulamentul vor fi, conform legii, între 1.000 şi 1.500 de lei şi vor fi aplicate de către Poliţia Locală Braşov.

Propunerea regulamentului vine în contextul în care studiile de trafic efectuate în zona respectivă indică faptul că principala problemă în centrul istoric este reprezentată de caracterul său de fundătură. Astfel, în situațiile în care fluxurile de trafic sunt însemnate (peste 1500 vehicule/oră pe strada Mureșenilor), întregul sistem de circulație rutieră se blochează. Această situație face extrem de dificilă accesarea sau părăsirea zonei de către serviciile de urgență și restricționează accesul rezidenților la propriile gospodării.

foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW