Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Procurorul șef DNA a refuzat revocarea procurorului de caz din dosarul Colectiv, cerută de judecătorii CSM

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 6 septembrie 2021

Crin Bologa, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a refuzat, luni, 6 septembrie, cererea de revocare din DNA a Melindei Diaconescu, procurorul de caz din dosarul deschis în urma tragediei din Clubul Colectiv, înaintată de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), potrivit unui comunicat de presă transmis de parchetul anticorupție.

Mai mult, doamna procuror și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu cu profesionalism, onestitate și curaj”, sunt observațiile lui Crin Bologa, menționate în comunicatul DNA.

Crin Bologa susține că procurorii DNA își desfășoară activitatea conform principiilor legalității, imparțialității și independenței, în scopul aflării adevărului, apărării ordinii de drept, a drepturilor și libertăților cetățenilor.

De asemenea, conducerea Direcției Naționale Anticorupție asigură procurorii Direcției de tot sprijinul instituțional permis de lege, care să le garanteze desfășurarea activității în condiții de legalitate, independență și profesionalism”, arată DNA.

Melinda Diaconescu, procurorul de caz din dosarul „Colectiv”, a formulat o plângere prealabilă prin care solicită Secției pentru judecători a CSM să revoce Hotărârea adoptată în luna iunie și cere Secției pentru procurori din CSM să îi apere reputația profesională și independența.

Contre între judecători și procurorul DNA în cadrul procesului Colectiv

La termenul din 14 iunie, dosarul fusese împărțit în două, după ce judecătorii Curții de Apel nu s-au putut pune de acord asupra schimbării încadrării juridice pentru funcționarii publici trimiși în judecată, inclusiv pentru actualul primar al Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.

La termenul din 15 iunie, după ce dosarul a fost disjuns, judecătorul Alina Pretoria Dumitrache i-a transmis procurorului DNA că nu mai are ce căuta în sală.

Este o hotărâre nelegală fără participarea Direcției Naționale Anticorupție”, a spus procurorul de caz, menționând că are un ordin al Parchetului General ce îi permite acest lucru.

Vizibil nervoasă, judecătoarea a suspendat ședința și a avut o ieșire bizară la adresa celor prezenți în sală, printre care victimele și familiile victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Ați înnebunit sau ce? Am si eu o limită(…)Până vin înapoi, avocații să vorbească între ei și când vin eu să nu mai vorbească nimeni”, le-a transmis persoanelor prezente în sala de judecată.

Contrele dintre judecătorii Curții de Apel București și procurorul Direcției Naționale Anticorupție au continuat, chiar dacă procesul a fost suspendat pentru puțin timp.

Doamna procuror, vă rugam sa părăsiți sala. Ne asumăm noi, judecătorii”, a fost mesajul judecătorilor.

Procurorul DNA a rămas în sală, însă nu la masa procurorului, ci în ultima bancă, printre oameni.

Ulterior, s-a ivit nevoia unei concluzii a Direcției Naționale Anticorupție, iar judecătoarea l-a chemat înapoi pe procuror din ultima bancă. Toată sala a aplaudat.

La următorul termen, din 16 iunie, magistrații de la Curtea de Apel București au decis reunirea dosarelor de judecată la doar două zile după ce aceeași instanță a disjuns cauza pentru Cristian Popescu Piedone și ceilalți funcționari publici implicați.

Următorul termen din procesul Colectiv este programat pe 22 septembrie.

Context

Reamintim că Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, în ședința din 30 iunie, că a fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor Curții de Apel București care judecă dosarul „Colectiv” și a magistraților care au judecat cererea de recuzare înaintată de un procuror DNA la unul din termenele procesului.

În cadrul aceleiași ședințe, Secția pentru judecători a CSM a hotărât sesizarea procurorului-șef al DNA pentru a evalua posibilitatea revocării procurorului care a înaintat cererea de recuzare, adică Melinda Diaconescu.

DNA a reacționat imediat, precizând că Hotărârea Secției ar putea crea un precedent periculos, având în vedere că formularea unei cereri de recuzare de către procuror ar fi un demers legal prevăzut de Codul de procedură penală.

DNA a luat cunoștință cu vădită îngrijorare de Hotărârea nr. 11650/2021 a  Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care s-a apreciat că procurorul care își exercită în instanță drepturile și obligațiile prevăzute de lege ar trebui înlăturat din DNA”, este răspunsul Direcției Naționale Anticorupție, transmis pe 30 iunie prin intermediul unui comunicat de presă.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/procurorul-sef-dna-a-refuzat-revocarea-procurorului-de-caz-din-dosarul-colectiv-ceruta-de-judecatorii-csm/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/procurorul-sef-dna-a-refuzat-revocarea-procurorului-de-caz-din-dosarul-colectiv-ceruta-de-judecatorii-csm/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *