Wednesday, December 7, 2022
Jurnalism corect


Raluca Turcan: Schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată cu sprijinul artiștilor

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 24 noiembrie 2020

Raluca Turcan a anunțat că schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată cu sprijinul artiștilor, după o serie de discuții cu reprezentanții acestora.

Vicepremierul a precizat că ultima zi de înscrieri în Registrul Sectorului Cultural va fi pe 9 decembrie 2020 și că acordarea indemnizației pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturile conexe va fi prelungită până în iunie 2021.

CITEȘTE ȘI: Schema de ajutor de stat pentru Cultură, anunțată de Guvern / Cât de benefică este pentru un domeniu grav afectat de COVID-19

Ideea de la care am plecat când am gândit schema de ajutor de stat pentru cultură a fost să ajutăm întregul mediu cultural-creativ și avem în vedere aproximativ 100 de milioane de euro pentru o schemă de ajutor de stat dedicată. Este important să vedem câți artiști vor aplica pentru această schemă.

De aceea, la întâlnirea de astăzi cu o parte din reprezentanții artiștilor am stabilit următoarele:

Am prelungit perioada în care potențialii beneficiari se pot înscrie în Registrul Sectorului Cultural (link: https://www.culturadata.ro/registrul-sectorului-cultural/). Ultima zi de înscrieri nu mai este mâine, ci 9 decembrie 2020. În plus, crearea acestui Registru va arăta dimensiunea reală a sectorului cultural-artistic;

Vom avea întâlniri și dezbateri zilnice cu toți reprezentanții artiștilor, lucrătorilor culturali, companiilor de tehnică pentru evenimente, ONG-urilor și organizatorilor de evenimente pentru definitivarea schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural;

Am anunțat că intenționăm sa prelungim până în iunie 2021 acordarea indemnizației pentru persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturile conexe. Acestea pot aplica lunar pe platforma https://aici.gov.ro foarte simplu, în baza unei copii a unui contract de drepturi de autor și drepturi conexe din ultimele 9 luni anterior declanșării stării de urgență.

Artiștii reprezintă inima sectorului cultural, iar acest lucru ne dorim să reiasă din actuala schemă de ajutor de stat. Suntem conștienți de faptul că cei care activează în sectorul cultural au nevoi și așteptări diferite. Vorbim de artiști, actori, interpreți, personalul angajat în aparatul tehnic și întreg ecosistemul cultural. În acest moment actul normativ este în dezbatere publică. Banii trebuie să ajungă echitabil, acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, să salveze zonele aflate în acest moment în dificultate și să încurajeze performanta artistică. Acum propunerile sunt binevenite”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.

✅ Schema de ajutor de stat pentru cultură va fi definitivată tot cu sprijinul artiștilor!
Am avut o întânire…

Publicată de Raluca Turcan pe Marţi, 24 noiembrie 2020

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com