Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Procurorul general, despre ancheta de la Spitalul Gerota: Nu a putut decurge normal, cu atât mai puțin accelerat, din cauza situației pensionarului/ Nu preluăm dosarul „Suceava”

By Madalina Balaceanu , in Justitie Stirile zilei , at 5 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat că până joi la ora 17:00 parchetele au deschis 271 de dosare care vizează 350 de persoane cu privire la infracțiuni legate de virusul Covid-19, iar numărul este în creștere. „Vrem să facem rapid urmărirea penală, săptămâna viitoare vom avea o primă evaluare despre ce s-a făcut, cât s-a făcut și termenele pe care și le asumă colegii noștri”, a explicat magistratul.

Într-un interviu pentru Ziare.com, procurorul general a vorbit despre mai multe subiecte importante în această perioadă, cum ar fi anchetele de la Spitalul MAI și Spitalul din Suceava.

„Ancheta de la Spitalul „Gerota” nu a putut decurge normal, cu atât mai puțin accelerat, din cauza situației pensionarului MAI. Nu te puteai apropia de el cât era internat, nu puteam intra nici în spital până în zilele trecute pentru că era închis”, a spus Scutea.

Întrebată cum pot dovedi procurorii concret că pacientul „17” a mințit când a spus că nu a fost în afara țării, Gabriela Scutea a răspuns:

„Mijloacele sunt foarte ample si de multe ori oamenii nici nu le constientizeaza. Marile companii de recrutare fac profilul unui candidat pe baza tuturor aparitiilor lui in orice sursa deschisa.

Nu esti verificat la frontiera, dar apari in evidentele companiilor aeriene, esti utilizator de card etc. Si, in primul rand, e vorba de social-media, iar in postari oricand se poate strecura o locatie.

Deci mijloace de proba exista, dar nu pot fi toate investigatiile la fel de rapide, pentru unele ai nevoie de ordin european de ancheta trimis in Italia, unde sunt mari probleme acum”, a mai spus procurorul general.

Aceasta a anunțat că dosarul Suceava nu va fi preluat de Parchetul General: „Se lucrează în el, am luat măsuri pentru conservarea de probe, administrăm câte probe putem în condițiile date și se conturează cercul. Îi vom ajuta pe colegii de la Suceava cu aspecte de coordonare”.

Procurorul General: 271 de dosare penale, care vizează 350 de persoane. Numărul este în creștere

Procurorul General invită oamenii să vină cu informații despre situația din spitale.

„Vom fi foarte activi, dar în funcție de ceea ce primim, fie plângeri de la persoane, fie informații de presă. Sistemul medical nu e o prioritate punctuală, ci una pe termen lung, nu pentru mine, ci pentru România. Este un regret profesional mare pentru mine că acțiunea disuasivă a sancțiunii este ignorată în societate”, a mai spus Scutea.

Întrebată câte dosare legate de coronavirus au fost deschise până în prezent, Gabriela Scutea a anunțat că „pentru aspectele care intră sub incidența Decretului 195, până la ora 17 a zile de joi, aveam înregistrate 271 de dosare care vizează 350 de persoane, dar numărul este, din păcate, în dinamica crescătoare”.

Dosarul de scurgere de informații de la MAI

Gabriela Scutea a spus că în acest caz, urmărirea penală e cu privire la fapte, nu a ajuns la învinuirea unei persoane.

Am vazut ca dl Streinu – Cercel s-a aratat deranjat de ancheta in sine. Dar eu as vrea sa separam planurile. Ancheta trebuie sa clarifice daca sunt indeplinite cerintele de tipicitate, nu doar simplul fapt al divulgarii. Sa clarifice de ce exista astfel de divulgari anormale intr-un proces decizional.

Eu pun problema din alta perspectiva. Procesul de deliberare in cadrul autoritatilor este exceptat de la informatiile publice conform Legii 544, aceasta e si o situatie speciala de mare emotie. E justificabil, e responsabil sa alimentezi o emotie?

Eu nu stiu cine e in cauza. Dar stiu ca avem proceduri privind comunicarea. Sunt confidentiale, la fel ca diagnosticele, pentru ca tot vorbim de medicina. Concediul medical este eliberat cu un cod. Si alte lucruri au confidentialitatea lor intr-un anumit cadru, cu atat mai mult cu cat era vorba despre MAI.

Consider ca trebuie sa verificam ce s-a intamplat in MAI, fara nicio referire la vreo persoana, privind acest proces de lucru din care s-au scurs variante de lucru. Si v-am spus, vor fi verificate cerintele de tipicitate”, a mai spus procurorul general.

Fenomenul Fake-news

Despre fenomenul știrilor false care apar, procurorul general explică faptul că CCR impune trepte în stabilirea unui raport de constrângere. „In Decretul Presedintelui este instituit primul palier de sanctiune: stergerea continutului, apoi sunt atributiile ANCOM si, daca este cazul, raspunderea penala ca ultima forma de raspundere incidenta.

Avem art 404 CP, privind securitatea nationala, competenta ar fi a DIICOT. Deci informatiile false trebuie sa aiba aptitudinea de a pune in pericol securitatea nationala”, a mai explicat procurorul.

Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/procurorul-general-despre-ancheta-de-la-spitalul-gerota/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *