Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Procurorul care a vorbit public despre fraudarea alegerilor din Sectorul 1 București a scăpat definitiv de sancțiune

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 4 aprilie 2023 Etichete: , , ,

Procurorul Sorin Iașinovschi,  cel care a instrumentat parțial dosarul „fraudărilor alegerilor locale din Sectorul 1”(n.r. din anul 2020) a scăpat în mod definitiv de sancțiunea disciplinără, aplicată de Inspecția Judicară. El a fost trimis în judecată pentru că a dezvăluit prin intermediul presei că „numărarea voturilor de la alegerile locale din Sectorul 1 București” a fost ilegală, iar implicată direct ar fi fost Clotilde Armand, actualul edilul al acestui sector.

Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a decis, luni, 3 aprilie, că Iașinovschi nu a încălcat statutul magistraților deoarece a vorbit public despre dosarul pe care îl instrumenta. A fost reclamat chiar de cea pe care o acuza public. Astfel, sancțiunea nu este nici materială, nici cu avertisment. Între timp, procuroru Iașinovschi a demisionat din magistratură. Minuta deciziei ÎCCJ poate fi citită aici.

Potrivit surselor noastre, ar fi primit mai multe atenționări, să nu mai vorbească public despre dosarul „fraudărilor alegerilor locale din Sectorul 1”. 

La acest moment, investigația penală privind fraudarea alegerilor locale din Sectorul 1 București se află la parchetul din același sector, însă, nu s-a dat o soluție în acest caz.

Cum a a ajuns procurorul Iașinovschi să investigheze alegerile locale din Sectorul 1 București

Iașinovschi a ajuns să fie procurorul de caz al alegerilor locale din Sectorul 1, după ce Daniel Tudorache, contracandidatul lui Clotilde Armand, a depus o plângere penală împotriva președintelui Biroului Electoral Județean. Fostul primar al Sectorului 1 București reclama că reprezentanții USR, printre care și Clotilde Armand, au umblat în sacii cu voturi, lucru total interzis de legea electorală.

Într-un interviu pentru Kanal D, procurorul Iașinovschi spunea că „acolo, la alegerile din Sectorul 1 București, sigur a fost fraudă”. La momentul acelei declarații, nu se mai ocupa de dosar, considerându-se că nu este de competența SIIJ(Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție), ci de cea a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1 București.

Iașinovschi a urmat Școala Militară de Rachete Atiaeriene și Radiolocație în perioada 1980-1982, iar în perioada 1989–1994 Facultatea de Drept – Universitatea București. Între 2004-2006, actualul magistrat a urmat un masterat la Universitatea Română de Științe și Arte „Gh. Cristea” București, specialitatea Criminalistică, cu tema „Rolul și importanța microurmelor în identificarea persoanei”.

Sursă foto: Press Hub

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW