Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Principalele amendamente la Legea pensiilor speciale: 65 de ani vârsta de pensionare, 30% impozit pentru pensiile în plată


Premierul României, Nicolae Ciucă a anunțat, luni, 29 mai, că prin noua lege a pensiilor, vârsta de pensionare va crește la 65 de ani pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe. De asemenea, se va  aplica un impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Amendamentele la legea pensiilor speciale au fost depuse la Parlament, urmând să fie supuse dezbaterii, respectiv aprobării, a anunțat și ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit premierului României, principalele modificări ale legii pensiilor speciale vizează corelarea vârstei standard de pensionare cu sistemul public de pensii pentru a elimina excepțiile. Astfel, pentru diplomați și personalul auxiliar din instanțele judecătorești vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani.

Același principiu se va aplica personalului militar, în mod etapizat, până în 2035. De asemenea, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

Totodată, se propune reducerea numărului beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Baza de calcul a pensiilor speciale se modifică din 2024

Amendamentele la legea pensiilor speciale prevăd modificarea bazei de calcul pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor. Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni.

Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari.

În ceea ce privește pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității. Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Ce se întâmplă cu pensiile magistraților

În ceea ce privește pensiile magistraților, se propune eliminarea mecanismului de actualizare a pensiilor r odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate. În plus, se va iniția la nivelul Guvernului un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017. De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri, a transmis premierul Nicolae Ciucă, prin intermediul Facebook. Consiliul Superior al Magistraturii a criticat modificările la legea pensiilor speciale, menționând că se va crea o criză de personal în sistemul judiciar. Detalii puteți citi aici.

Pe de altă parte, politicienii spun că în felul acesta se vor elimina „inechitățile din sistemul public de pensii”.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles. Alături de Legea Pensiilor și Legea Salarizării, completăm astfel pachetul de reforme pe care România trebuie să și-l asume în acest an prin PNRR, oferind sustenabilitate și echitate sistemului public de salarii și pensii”, a transmis președintele PNL și premierul României, Nicolae Ciucă. Propunerile urmează să fie dezbătute în comisiiile de specialitate, apoi supuse votului.

CITEȘTE ȘI:  Câte persoane primesc pensii speciale în România/ Sumele ajung în medie la 19.000 de lei pe lună

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW