Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Primul tren Alstom din contractul pentru 37 de unități ajunge în România la începutul lunii decembrie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 26 noiembrie 2023

Cursă contracronometru pentru salvarea a 50 milioane euro, bani puși la dispoziția României de Uniunea Europeană pentru achiziția a 37 de trenuri electrice de lung parcurs. Condiția pentru ca această finanțare să poată fi întrebuințată o reprezintă livrarea și acceptarea unui tren până pe 31 decembrie 2023. Primul astfel de tren urmează să ajungă în țara noastră în jurul datei de 5 decembrie, a anunțat ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu.

„La începutul lunii decembrie, și am primit chiar și poze, va intra în țară garnitura de tren, undeva în jurul datei de 5 decembrie, și se va merge spre Făurei, la testele necesare, astfel încât undeva, înainte de Crăciun, să poată să intre în circulație, dacă toate lucrurile sunt în ordine”, a declarat Sorin Grindeanu.

Autoritatea pentru Reformă Feroviară a încheiat, în martie 2022, cu subsidiara din România a gigantului francez Alstom un contract pentru furnizarea a 20 de trenuri electrice de lung parcurs. Șase luni mai târziu, ARF a suplimentat comanda către Alstom pentru alte 17 trenuri.

Valoarea totală a contractului pentru achiziția celor 37 unități electrice multiple și serviciile de mentenanță aferente acestora pentru o perioadă de 15 ani se ridică la 2,42 miliarde lei fără TVA.

Termenul de livrare a primului tren, conform contractului, este la finalul anului 2023, în vreme ce cel pentru furnizarea pachetului complet de 37 de rame până la finalul anului 2024.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW