Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Primarul Mihai Chirica a fost audiat la DIICOT

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 17 decembrie 2021

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a fost audiat vineri, 17 decembrie, de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Iaşi, într-un dosar care vizează construirea unui imobil de locuinţe pe un teren pe care ar fi trebuit să fie ridicată o pensiune.

Este vorba despre un bloc construit pe strada Sărărie din cartierul Copou, pe un teren al primăriei concesionat către familia unor apropiați ai edilului. Aici ar fi trebuit construită o pensiune, potrivit contractului, nu un bloc.

„Am dat o declaraţie cu privire la aplicarea Legii 140 din 2014, în care eu mi-am declinat calitatea de autoritate. Această lege spune că primarii, viceprimarii, preşedinţii de consilii judeţene, primarul general al Capitalei, nu semnează pentru conţinut, ci doar în calitate de autoritate. Legea ar fi trebuit să fie cunoscută. Elementele de nelegalitate sunt în sarcina Consiliului Local, respectiv de secretara Consiliului Local, în funcţie, cea care de altfel a validat legalitatea tuturor documentelor”, a declarat primarul Mihai Chirica, citat de Agerpres.

Contactat de Main News, edilul din Iași nu a răspuns la telefon.

Context

Primarul municipiului Iași a fost inculpat, în data de 27 aprilie 2021, într-un dosar penal instrumentat de DIICOT privind înstrăinarea unui teren din patrimoniul municipalității, fiind cercetat pentru infracțiunea de Omisiunea sesizării organelor judiciare. În 28 aprilie, el s-a suspendat din funcția de președinte interimar al PNL Iași.

Procurorii DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi au efectuat, în data de 26 aprilie, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi.

Descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării.

Conform anchetatorilor, în cursul anului 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi, pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW