Thursday, August 11, 2022
Jurnalism corect


Mihai Chirica s-a suspendat din funcția de președinte interimar al PNL Iași: Nu vreau ca acuzațiile aduse să prejudicieze imaginea unui partid. Sunt dezamăgit de funcționarea neproductivă a coaliției

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 28 aprilie 2021

Mihai Chirica s-a suspendat din funcția de președinte interimar al PNL Iași, la o zi după ce a fost inculpat de DIICOT, într-un dosar penal privind înstrăinarea unui teren din patrimoniul municipalității. Primarul Iașiului se declară dezamăgit de coaliția formată din liberali, USR-PLUS și UDMR.

Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene. Eu, personal, ca primar și ca lider politic, am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative. Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor”, acuză Mihai Chirica.

Primarul Iașiului a anunțat că, începând de miercuri, va fi suspendat din funcția de președinte interimar al filialei liberale din Iași și că nu va mai participa la nicio competiție internă din PNL.

Decizia lui Mihai Chirica vine la o zi după ce, în spațiul public, a apărut informația că edilul are calitatea de inculpat într-un dosar penal instrumentat de DIICOT, privind instrumentarea unui teren din patrimoniul municipalității. Chirica este cercetat pentru infracțiunea de Omisiunea sesizării organelor judiciare.

Aș mai preciza că, în speța de ultimă oră care m-a pus într-o situație dificilă, acordul de asociere dintre Primărie și o societate comercială datează din 2005, iar în toată această perioadă a fost verificat de către juriștii municipalității și nu numai. Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord și am delegat misiunea denunțării acestor nereguli celor care, prin fișa postului, au această obligație și care, iată, nu s-au achitat de ea”, se apără edilul.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SURSE Mihai Chirica, inculpat într-un dosar penal DIICOT privind înstrăinarea unui teren din patrimoniul primăriei

CITEȘTE ȘI: Mihai Chirica, după ce a fost trimis în judecată: Nu voi face niciun pas lateral, niciun pas în spate şi nici piruete politice

Iohannis a cerut PNL să „reacționeze politic”

Klaus Iohannis a fost întrebat, în conferința de presă susținută cu o zi înainte de decizia edilului din Iași, cum comentează subiectul dosarelor penale ale liderilor filialei locale a PNL, Mihai Chirica și Costel Alexe.

Ar fi cazul să reacționeze politic și PNL. Dacă n-o va face în următoarele zile, voi avea o discuție pe această speță”, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Întrebat, ulterior, dacă vocea sa mai contează în interiorul Partidului Național Liberal, Iohannis a răspuns „vom vedea”.

Chirica, critici pentru coaliție

Primarul Iașiului critică, în schimb, coaliția de la guvernare, formată din PNL, USR-PLUS și UDMR.

Cred că PNL parcurge o perioadă dificilă, într-un efort susținut, dar fără rezultatele dorite, de coabitare și colaborare cu alte partide politice. Nu pot fi decât dezamăgit de modalitatea neproductivă de funcționare a acestei alianțe aflate la guvernare și de faptul că rezultatele acesteia nu sunt conforme cu năzuințele PNL și ale românilor”, a mai scris Mihai Chirica.

Bugetul Primăriei Iași pe anul 2021 nu a fost adoptat, din cauza neînțelegerilor pe plan local dintre PNL și USR-PLUS.

USR-PLUS cere demisia edilului

Iulian Bulai, deputat și vicepreședinte al USR-PLUS Iași, cere demisia lui Mihai Chirica din funcția de primar al municipiului.

Cosette Chichirău este singurul lider legitim din Iaşi care trebuie să conducă al doilea cel mai mare oraş din România. Chirica trebuie să facă un pas în spate acum, pentru binele Iaşului şi al Moldovei. Atunci când foloseşti mai mult timp în tribunale sau pe la audieri cu procurorii decât lucrând pentru cetăţeni, trebuie sa înţelegi că e timpul să pleci. Chirica trebuie să plece din această funcţie, PNL trebuie să se delimiteze faţă de acest politician care îi discreditează acum. Trebuie organizate rapid alegeri parţiale la Iaşi. Cosette şi echipa USR-PLUS vor guverna oraşul cu respect pentru cetăţeni şi faţă de banul public! Mafia trebuie stârpită”, a scris Bulai, pe Facebook.

Redăm integral postarea lui Mihai Chirica

„Dragi ieșeni, dragi colegi din PNL,

Trăim vremuri tulburi și complicate, umbrite de acuzații și tensiuni, în care suntem obligați să facem un efort să luăm cele mai înțelepte decizii pentru orașul și județul nostru, ca și pentru organizația politică în care lucrăm.

Încă de la începutul anului am constatat o tensionare vizibilă și o deteriorare a scenei politice ieșene. Eu, personal, ca primar și ca lider politic, am devenit ținta unor atacuri politice și de altă natură care nu se mai opresc. În toată această perioadă am fost pus în situații inedite, neașteptate și, mai ales, în contradicție cu principiile mele morale și obiectivele mele politice și administrative. Din păcate, la Iași, partidele politice au încetat să fie vehicule ale competiției de idei, dialogului și negocierii pentru cele mai bune soluții pentru comunitate și au devenit instrumente de luptă și distrugere a persoanelor și instituțiilor.

Pe de altă parte, așa cum am declarat și în luna ianuarie a acestui an, nu vreau ca acuzațiile care îmi sunt aduse să prejudicieze imaginea unui partid care m-a primit în rândurile sale și cu care am făcut echipă pentru continuarea schimbării în bine a Iașului. Nu am renunțat la acest principiu și la această decizie.

Din aceste motive am decis ca începând de astăzi, 28 aprilie 2021, să mă suspend din funcția de președinte interimar al Filialei Iași a PNL. Rămân un om de echipă, voi colabora în continuare cu colegii mei din PNL, dar până când lucrurile nu vor reintra pe un făgaș normal nu voi participa la nicio competiție internă în partid.

Sunt cu conștiința împăcată în fața ieșenilor și a lui Dumnezeu, sunt nevinovat și am convingerea că voi demonstra cât mai repede acest lucru!

Totodată, vreau să vă împărtășesc viziunea mea despre politica din România, atât pe verticală, de la conducerea partidelor spre teritoriu, cât și în interiorul organizațiilor.

Cred că PNL parcurge o perioadă dificilă, într-un efort susținut, dar fără rezultatele dorite, de coabitare și colaborare cu alte partide politice. Nu pot fi decât dezamăgit de modalitatea neproductivă de funcționare a acestei alianțe aflate la guvernare și de faptul că rezultatele acesteia nu sunt conforme cu năzuințele PNL și ale românilor.

În aceste condiții, nu am certitudinea că lucrurile vor reveni la normal odată ce voi renunța la funcțiile de conducere din PNL. Voi munci însă pentru aceasta și voi demonstra tuturor colegilor din partid și, mai ales, tuturor ieșenilor care m-au votat, ca și celor care nu m-au votat că în tot mandatul meu de primar nu am prejudiciat averea orașului, ci, din contra, am îmbogățit-o, câștigând respectul tuturor orașelor, dar și terenul dinspre Miroslava, Fortus, cinematografele, tabăra de la Ciric etc. Nu am luat nimic necuvenit nici pentru mine, nici pentru familia sau apropiații mei.

Am urmărit întotdeauna respectarea legii, chiar și atunci când am avut alte opinii, și am lucrat cu întreaga echipă din Primăria Municipiului Iași astfel încât fiecare angajat să își facă treaba bine și la timp. Mai sunt multe de schimbat în Primărie, mai sunt în continuare angajați cu două fețe și agende personale, mai sunt angajați implicați în acte de corupție, iar în cazul unora am făcut personal plângeri penale. În continuare voi căuta echilibru atât în interiorul Primăriei, cât și în relația cu alte instituții și partide, dar, din păcate, nu depinde numai de mine.

Aș mai preciza că, în speța de ultimă oră care m-a pus într-o situație dificilă, acordul de asociere dintre Primărie și o societate comercială datează din 2005, iar în toată această perioadă a fost verificat de către juriștii municipalității și nu numai. Când am sesizat nereguli, am contribuit în mod direct la demonstrarea încălcării flagrante a gestionării derulării acelui acord și am delegat misiunea denunțării acestor nereguli celor care, prin fișa postului, au această obligație și care, iată, nu s-au achitat de ea.

Timpul va demonstra că nicio acuzație de natură penală lansată împotriva mea nu este adevărată și că mi-am respectat jurământul față de ieșeni și oraș. Până atunci, mă voi concentra pe activitatea administrativă, pentru a realiza proiectele pe care le-am propus ieșenilor, împreună cu colegii din PNL și cu toți cei care doresc binele acestui oraș!”

Sursă foto: Inquam Photos/Liviu Chirica

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW