Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Mai mulți membri ai unei delegații ruse nu au fost primiți în România. Acuzațiile Mariei Zakharova / Explicațiile MAE

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 24 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat, vineri, România că a încălcat Carta și Convenția Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), după ce a retras vizele unor delegați ruși ce urmau să participe la Conferința de la București. În replică, Ministerul de Externe a transmis sâmbătă, 24 septembrie, că decizia a fost luată „pe considerente ce țin de securitatea națională”.

Maria Zakharova a mai acuzat că decizia României de a retrage vizele delegaților ruși ar reprezenta „o încercare de a preveni competiția corectă”, întrucât ar afecta șansele unui candidat rus de a obține o funcție de conducere în ITU.

Se duce la bun sfârșit ordinul dictat de Washington (…) Bucureștiul și Washingtonul plănuiesc să îi acorde toate șansele de câștig candidatului american, lucru ce va aduce viziuni occidentale în ITU, în detrimentul celorlalte state”, a mai acuzat Zakharova, citată de o publicație rusă.

În replică, Ministerul român de Externe a transmis că decizia de a retrage viza delegaților ruși a fost luată „pe considerente ce țin de securitatea națională”.

S-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media”, a explicat MAE, menționând că numărul total al delegației ruse era de 17 participanți.

Totodată, MAE a mai menționat că „nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse”.

Acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, se mai arată în comunicatul citat.

Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) se desfășoară la București, între 26 septembrie și 14 octombrie.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW