Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Primarul comunei Corbeanca, cercetat în libertate / Instanța a respins măsurile preventive propuse de DNA

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 6 mai 2023 Etichete: , , ,

Tribunalul București a respins, în seara zilei de vineri, 5 mai, cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) de arestare preventivă a primarului localității Corbeanca, Anton Valeriu, reţinut în aceeaşi zi de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare de bani, într-un dosar legat de retrocedări de terenuri, potrivit News.ro. 

Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul nepotului primarului, reţinut şi el de către DNA.

Anton Valeriu este primar al comunei Corbeanca din 2008.

Edilul a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 5 mai, de procurorii DNA, în urma unor percheziții care au avut loc cu o zi înainte la sediul Primăriei, la domiciliul primarului Anton Valeriu, cât și la cel al altor persoane vizate de anchetă.

Acuzațiile DNA

Anton Valeriu este acuzat de luare de mită (două fapte din care una în formă continuată), spălare a banilor, instigare la spălare a banilor în formă continuată. Toată activitatea legală ar fi început la trei ani după ce a fost ales primar al comunei Corbeanca. 

După cum se arată în rechizitoriul întocmit de procurori, edilul, având spre soluționare cererea unei persoane de restituire a unui teren de 45 ha situat pe raza comunei Corbeanca, ar fi pretins și primit de la aceasta, prin intermediari (unul dintre aceștia fiind celălalt suspect reținut în prezenta cauză), peste 1,4 milioane de euro, bani ce ar fi fost remiși după obținerea despăgubirilor bănești, ca urmare a aprobării dosarului de către A.N.R.P.

„Pentru a fi disimulată adevărata proveniență a sumelor de bani primite cu titlu de mită, la instigarea suspectului Anton Valeriu, ar fi fost încheiate mai multe acte notariale autentificate prin care ar fi fost ascuns adevăratul beneficiar al sumei de bani menționate mai sus”, mai arată procurorii. 

În mod similar, el ar fi obţinut, de la persoane îndreptățite să li se restituie diverse suprafețe de teren, şapte hectare de pădure (vândută ulterior contra sumei totale de peste 1,5 milioane de euro), a nouă hectare de teren arabil (vândut în 2019 pentru suma de 450.000 euro) și a sumei de 475.318 euro.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW