Primăria Capitalei cere finanțare prin programul „Anghel Saligny” pentru 37 de proiecte ce ar urma să fluidizeze traficul din București
Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat în ședința extraordinară de luni, 8 noiembrie, 37 de proiecte propuse pentru a fi finanțate din Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”.
O mare parte dintre proiecte vizează reabilitarea sistemului rutier de pe mai multe artere din Capitală, printre care se regăsesc: Strada Barbu Văcărescu, Bulevardul Basarabiei, Bulevardul Tei, Bulevardul Chișinău sau Bulevardul Ferdinand.
Lucrările de la Prelungirea Ghencea și Pasajul Doamna Ghica, proiectul „Piața Constituției – spațiu public” sau „Dâmbovița – axa creativă a orașului” se regăsesc și ele printre cele 37 de proiecte propuse pentru a fi finanțate prin Planul „Anghel Saligny”.
„În ultimii ani s-a investit într-un pod, într-un alt pod, într-un pasaj, dar niciunul dintre ele nu şi-a propus să rezolve problema de fond a traficului, de exemplu. Proiectele noastre – şi aici am avut o colaborare foarte bună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor – sunt acele radiale care să iasă până în Centură, metroul de suprafaţă. Am depus la „Anghel Saligny” proiectele pentru reabilitarea şi extinderea liniilor de tramvai, pentru semaforizarea inteligentă. Acestea sunt proiectele mari care să rezolve problema traficului”, a spus Nicușor Dan pe tema proiectelor din „Anghel Saligny”, duminică, la Digi24.
Precizăm că proiectele propuse de CGMB trebuie să fie și aprobate de Ministerul Dezvoltării pentru a putea fi finanțate de la bugetul de stat prin programul „Anghel Saligny”, iar numărul acestora ar putea să scadă.
Acuzațiile Gabrielei Firea
Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat pe Nicușor Dan că proiectele propuse spre finanțare prin programul „Anghel Saligny” ar fi fost făcute de foștii primari și atrage atenția că ar putea să nu primească finanțarea cerută.
„Dl Nicusor a primit o listā cu proiectele pe care le-a gāsit prietena dlui Orban, Mādālina Hristu, noul director de investitii al PMB, prin sertare, pregātite de fostii primari si echipe lor, si acum se laudā cā sunt proiecte lor proprii, initiative nemaiîntâlnite, idei geniale, iesite din mintile lor de oengisti”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.
Senatorul PSD susține că proiectele propuse de Consiliul General nu ar fi eligibile pentru a obține finanțarea prin intermediul programului cunoscut drept PNDL-3.
„Acolo scrie negru pe alb cā fondurile se aprobā pentru lucrāri de apā, canalizare, drumuri, poduri, podete etc în continuare sau care au studii de fezabilitate. Se încadreazā în posibila finantare proiectele de mai mici dimensiuni, gestionate de cele 6 sectoare ale Capitalei. Nu si Municipiul Bucuresti, pentru infrastructura mare(…)Dar poate primarul – fake nu întelege ce înseamnā eligibil si/sau neelligibil?!”, se mai arată în postarea fostului primar al Capitalei.
Programul „Anghel Saligny”, sursa crizei politice
Scandalul care a dus la ruperea coaliției de la guvernare a izbucnit miercuri, 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu a încercat să adopte în ședința de Guvern programul „Anghel Saligny” sau „PNDL 3”, un mecanism prin care autoritățile locale ar urma să beneficieze de 50 miliarde lei în următorii șase ani.
Este al treilea proiect al Guvernului în ultimii șase ani de finanțare a investițiilor autorităților locale, după Program Național de Dezvoltare Locală 1 respectiv 2, prin care s-au alocat aproape 50 miliarde lei.
Prin programul „Anghel Saligny” ar urma să fie finanțate lucrări pentru alimentarea cu apă și stații de tratare a apei, sisteme de canalizare și stații de epurare a apelor uzate, drumurile publice, poduri, podețe, pasaje sau punți pietonale și sisteme de distribuție a gazelor naturale și a racordului la sistemul de transport al gazelor naturale.
În urma analizării noului program „Anghel Saligny”, destinat autorităților locale, reprezentanții asociației Expert Forum au concluzionat că acesta este asemănător cu controversatul PNDL, lansat în timpul guvernării PSD.
Proiectele propuse pentru finanțările prin „Anghel Saligny”
3. “Drum de acces în Cartier Henri Coandă prin Str. Biharia”
11. „Reabilitare sistem rutier pe Bulevardul Chișinău”
14. „Reabilitare sistem rutier B-dul. Ferdinand, între Șos. Mihai Bravu și Str. Traian”
17. „Reabilitare sistem rutier B-dul. Mărășești între B-dul. Dimitrie Cantemir și Str. 11 Iunie „
18. „Reabilitare sistem rutier pe B-dul. Pache Protopopescu și Str. Traian”
21. „Prelungire Str. Brașov între Prelungirea Ghencea și Șos. Alexandriei”
22. „Reabilitare sistem rutier Calea Dudești”
23. „ANSAMBLUL URBAN COMPLEX – POD MIHAI VODĂ, POD PIETONAL ȘI PENTRU BICICLIȘTI PESTE DÂMBOVIȚA”
25. „PIAȚA CONSTITUȚIEI – SPAȚIU PUBLIC”
26. „Traseu prioritar pietonal și de bicicliști (include 42 subproiecte)”
27. „MODERNIZARE SPAȚIU PUBLIC, ZONA MĂNĂSTIRI ANTIM, INCLUSIV PARCAJE SUPRATERANE”
28. „PROIECT CHEIUL DÂMBOVIȚEI UNIRII – IZVOR, SPLAIUL INDEPENDENȚEI, POD UNIRII – POD IZVOR”
29. „NOD INTERMODAL DE TRANSPORT PIAȚA ROMANĂ”
31. „RECONFIGURARE CALEA GRIVIȚEI ÎNTRE GARA DE NORD ȘI CALEA VICTORIEI”
32. „RECONFIGURARE CALEA MOȘILOR ÎNTRE STRADA BĂRĂȚIEI ȘI BULEVARDUL CAROL I”
33. ”Dâmbovița – axa creativă a orașului”
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More Information here on that Topic: mainnews.ro/primaria-capitalei-cere-finantare-prin-programul-anghel-saligny-pentru-37-de-proiecte-ce-ar-urma-sa-fluidizeze-traficul-din-bucuresti/ […]
… [Trackback]
[…] Read More on on that Topic: mainnews.ro/primaria-capitalei-cere-finantare-prin-programul-anghel-saligny-pentru-37-de-proiecte-ce-ar-urma-sa-fluidizeze-traficul-din-bucuresti/ […]
… [Trackback]
[…] Here you can find 19513 additional Information to that Topic: mainnews.ro/primaria-capitalei-cere-finantare-prin-programul-anghel-saligny-pentru-37-de-proiecte-ce-ar-urma-sa-fluidizeze-traficul-din-bucuresti/ […]