Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Prima reacție a ministrului român de Externe, după ce separatiștii au cerut „independența” față de Republica Moldova

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 4 martie 2022

Bogdan Aurescu a transmis, în cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, de vineri, 4 martie, de la Bruxelles, că România susține suveranitatea și integritatea teritorială ale Republicii Moldova, după ce regimul separatist de la Tiraspol a cerut recunoașterea „independenței”.

În cadrul reuniunii extraordinare a miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe/CAE, ce avut loc la Bruxelles, ministrul român de Externe a subliniat că se află în contact strâns cu omologul său de la Chișinău, Nicolae Popescu, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

Bogdan Aurescu a reiterat susținerea fermă pentru reglementarea cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului din Transnistria, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional, și fără afectarea parcursului său european. A solicitat statelor membre și partenere susținerea consecventă a acestor poziții, precum și solidaritate cu Republica Moldova”, se arată în comunicatul MAE.

Bogdan Aurescu a arătat că Uniunea Europeană trebuie să susțină Republica Moldova pe mai multe planuri, printre care se numără gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina și crizele de securitate și energetică.

A salutat semnarea, la 2 martie, de către Președintele, Președintele Parlamentului și Prim-ministru, a scrisorii prin care Republica Moldova solicită statutul de candidat la UE(…)Șeful diplomației române a evidențiat, totodată, demersurile active ale României de consolidare a rezilienței Republicii Moldova, inclusiv în contextul impactului negativ al agresiunii ruse din Ucraina”, potrivit sursei citate.

Ministrul român de Externe a amintit că joi, 3 martie, a trimis, alături de omologul său austriac, Alexander Schallenberg, o scrisoare șefului diplomației europene, prin care a solicitat Uniunii Europene să adopte un pachet suplimentar de sprijin pentru Republica Moldova.

Măsurile cuprinse în cadrul pachetului de sprijin, cerute de cei doi miniștri:

  • „Continuarea asistenței financiare a Uniunii Europene, prin alocarea de urgență a unui pachet cuprinzător de sprijin;
  • Demararea unui proces accelerat de conectare a Republicii Moldova la sistemul energetic european, alături de Ucraina;
  • acordarea de către UE de asistență pentru consolidarea rețelei de distribuție internă a gazului;
  • Înființarea, la nivelul Comisiei Europene, a unui Grup de sprijin pentru Republica Moldova, urmând modelul de succes al Grupului de sprijin pentru Ucraina. Acest Grup de sprijin ar urma să asigure o mai bună calibrare a măsurilor de sprijin la nevoile și solicitările specifice ale partenerilor din această țară și o mai bună coordonare și integrare a eforturilor de asistență desfășurate la nivelul UE.
  • Pe fondul amenințărilor tot mai mari și mai diverse reprezentate de criza de securitate din regiune, demersul miniștrilor afacerilor externe al României și al Austriei subliniază importanța consolidării rezilienței de ansamblu a Republicii Moldova în ceea ce privește capacitatea de a contracara atacurile cibernetice și dezinformarea, inclusiv prin intermediul Facilității Europene pentru Pace”

Sursă foto: MAE

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *