Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Președintele Senatului a fost schimbat din funcție. USR: Nu vom accepta încălcarea Constituției / Gorghiu: Nu e vreo pedeapsă sau sancțiune

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

UPDATE Plenul Senatului a aprobat revocarea din funcție a președintelui Anca Dragu, cu 82 de voturi „pentru”.

Știrea inițială

Uniunea Salvați România (USR) susține că revocarea Ancăi Dragu, pregătită de majoritatea formată din PNL, PSD și UDMR, ar fi un abuz și anunță că va face toate demersurile pentru a opri schimbarea acesteia din funcția de președinte al Senatului. În replică, Alina Gorghiu a transmis că procedura ar fi una normală, pentru a marca schimbarea configurației politice din Parlament.

USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, potrivit unui comunicat transmis de USR.

USR acuză că revocarea din funcție a Ancăi Dragu s-ar face în baza unui Regulament „cu multe semne de întrebare în ceea ce privește neconstituționalitatea”.

Alina Gorghiu, senator PNL, a precizat că demersul inițiat de PSD-PNL-UDMR este normal, întrucât s-a schimbat majoritatea din Parlament.

E un punct care ține cont de realitatea politică din acest moment, de actuala configurație politică. Nu e vreo pedeapsă sau sancțiune pentru președintele Senatului, e o chestiune firească, de normalitate, atunci când se schimbă majoritatea”, a comentat Alina Gorghiu.

Senatorul susține că nu există nicio reglementare legată de revocarea din funcție a președintelui Senatului, citând articolul 64 din Constituție și regulamentul intern al forului.

Puteți să faceți acest demers fără nicio problemă, în lipsa unei proceduri din regulament, bazându-vă pe jurisprudența Curții și articolul 64 din Constituție care spune că cei care suntem aleși în biroul permanent putem fi revocați de colegii noștri. Avem și art. 62 din Constituție care arată că o majoritate decide și se exprimă prin vot”, este interpretarea făcută de Gorghiu.

Florin Cîțu, președintele PNL, ar urma să preia șefia Senatului.

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *