Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Marcel Ciolacu a fost ales președinte al Camerei Deputaților

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a fost ales marți, 23 noiembrie, președinte al Camerei Deputaților, cu 217 voturi „pentru”. Contracandidata sa, Raluca Prună (USR), a obținut 77 de voturi favorabile. Au votat 299 de deputaţi şi au fost anulate cinci voturi.

Șeful social-democraților a anunțat luni, 22 noiembrie, că cele trei partide care vor forma noua coaliție de guvernare – PSD, PNL și UDMR – au convenit ca el să fie susținut pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților iar liderul PNL, Florin Cîțu, pentru șefia Senatului.

După demisia lui Ludovic Orban, interimatul la șefia Camerei Deputaților a fost asigurat pentru primele 2 săptămâni de Florin Roman, de la PNL, iar apoi de social-democratul Sorin Grindeanu, care este propus de PSD pentru funcția de ministru al Transporturilor.

Șefia Senatului, mai greu de obținut

Lucrurile sunt ceva mai complicate la Senat. Conform regulamentului, președintele camerei superioare, Anca Dragu, poate fi revocat doar la solicitarea grupului USR, cel care a propus-o în această funcție. Cum acest lucru nu se va întâmpla, după cum au anunțat cei de la USR deja, pentru ca Florin Cîțu să preia șefia Senatului este nevoie de un vot pentru modificarea regulamentului.

USR a transmis marți, 23 noiembrie, că revocarea Ancăi Dragu, pregătită de majoritatea formată din PNL, PSD și UDMR, ar fi un abuz și anunță că va face toate demersurile pentru a opri schimbarea acesteia din funcția de președinte al Senatului.

În replică, Alina Gorghiu a transmis că procedura ar fi una normală, pentru a marca schimbarea configurației politice din Parlament.

„USR înțelege dorința noului FSN de a acapara toată puterea în statul român, dar nu va accepta încălcarea Constituției doar de dragul de a satisface orgoliile mărunte ale politicienilor aflați vremelnic la butoanele puterii. USR va face toate demersurile pentru a împiedica abuzurile coaliției hoției, pentru a apăra valorile democratice și europene”, potrivit unui comunicat transmis de USR.

USR acuză că revocarea din funcție a Ancăi Dragu s-ar face în baza unui Regulament „cu multe semne de întrebare în ceea ce privește neconstituționalitatea”.

Alina Gorghiu, senator PNL, a precizat că demersul inițiat de PSD-PNL-UDMR este normal, întrucât s-a schimbat majoritatea din Parlament.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *