Președintele Iohannis: Riscurile și amenințările la adresa securității României s-au amplificat
Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, 2 februarie, că trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, în contextul tensiunilor de la granița Ucraina-Rusia.
Șeful statului a efectuat o vizită la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii astăzi. El a apreciat că avem rezultate concrete ale procesului de modernizare a Forțelor Aeriene, dar și a Forțelor Terestre, două componente de bază ale armatei noastre.
„Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește, o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare: parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat.
Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și a arhitecturii europene de securitate, construite după Războiul Rece.
În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu în spațiul cibernetic. România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.
Iohannis a mai menționat că România a luat primele măsuri pentru modernizarea forțelor armate încă de la începutul anului 2015, atunci când a decis alocarea a 2% din PIB pentru Apărare pentru o perioadă de cel puțin 10 ani.
„De atunci, în concordanță cu deciziile asumate de România în cadrul Alianței Nord-Atlantice, am făcut eforturi continue pentru a avea echipamente cât mai performante și pentru a optimiza pregătirea structurilor militare prin exerciții, tot mai complexe, inclusiv în format aliat”, a adăugat Iohannis.
Președintele României a mai explicată că actualul context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO, a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat.
Astfel, șeful statului a evocat din nou anunțurile SUA și Franței, care vor trimite militari în România.
„Reiterez, de aceea, în acest cadru, aprecierea mea deosebită pentru deciziile anunțate foarte recent ale Președinților Biden și Macron privind desfășurarea de forțe militare în România, contribuții extrem de relevante la efortul comun de descurajare și apărare în sudul Flancului Estic, la Marea Neagră și, în același timp, expresie a solidarității și angajamentului acestor parteneri strategici ai României pentru securitatea noastră.
Am fost, în toată această perioadă, și suntem în contact strâns la nivel diplomatic, operațional și tehnic pentru stabilirea detaliilor și datelor exacte ale desfășurării unităților militare americane și franceze în România și, fără îndoială, vor urma curând anunțuri concrete în acest sens.
În ceea ce ne privește, România este hotărâtă să-și dezvolte și să-și modernizeze în continuare capabilitățile militare, conform angajamentelor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice”, a mai declarat șeful statului, între altele.
Foto: Inquam Photos / Simion Tataru
Comentarii
… [Trackback]
[…] Read More to that Topic: mainnews.ro/presedintele-iohannis-trebuie-sa-fim-foarte-bine-pregatiti-pentru-a-contracara-actiunile-agresive/ […]