Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Președintele Iohannis își începe vizita în Kenya. A fost primit de miniștrii Peninah Malonza și Eliud Owalo

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 noiembrie 2023

Președintele Klaus Iohannis, însoțit de soția sa, a ajuns noapte trecută în Kenya, unde își începe vizita oficială de patru zile. Turneul african al șefului statului, care se va încheia pe 23 noiembrie, mai include vizite de stat în Tanzania şi Capul Verde, respectiv o vizită oficială în Senegal.  

Șeful statului a fost primit la Aeroport de către Peninah Malonza, ministrul dezvoltării, și Eliud Owalo, ministrul pentru economie digitală. Imagini de la eveniment au fost publicate pe X de către cei doi oficiali kenyeni.

„Alături de Eliud Owalo am avut onoarea de a-l primi pe președintele României, Klaus Iohannis, și prima doamnă, Carmen Iohannis, care se află în vizită oficială în Kenya”, a scris Peninah Malonza, pe X.

Vizita de stat în Kenya include marţi primirea  preşedintelui Iohannis de către preşedintele Kenyei, William Ruto, la State House Nairobi, fiind programate – convorbiri tête-à-tête, convorbiri oficiale, semnarea unor documente bilaterale, declaraţii de presă comune şi un dejun oficial.

Tot marţi are loc o depunere de coroane la Mausoleul Jomo Kenyatta, urmată de vizita la Biroul ONU din Nairobi şi de întâlnirea cu directorul executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Miercuri, preşedintele nu are program oficial, iar joi va vizita o școală de fete.

România importă cafea și avocado din Kenya

Conform datelor centralizate de portalul Trading Economics, valoarea schimburilor comerciale dintre România și Kenya se ridică la circa 21 milioane de dolari. Țara noastră importă din fosta colonie britanică, în special, cafea, avocado și pește. Pe de altă parte, România exportă în Kenya, în principal, porumb, grâu și meslin (amestec de grâu cu secară.

Iohannis își continuă turneul în Tanzania, Capul Verde și Senegal

Din Kenya Iohannis va merge în Tanzania, fostă colonie germană, aflată la un moment dat sub protectorat britanic, unde va discuta cu președintele, Samia Suluhu Hassan.

Apoi Iohannis va lăsa în urmă Oceanul Indian și va debarca în Capul Verde, un arhipelag de insule în Oceanul Atlantic. Nu este pentru prima dată când Iohannis calcă în fosta colonie portugheză. În primăvara acestui an, atunci când a efectuat turneul în America Latină, avionul șefului statului a făcut escale pentru realimentare în Capul Verde. De altfel și predecesorul său, Traian Băsescu, a efectuat o vizită în această țară la întoarcerea dintr-un turneu sud-american.

Iohannis își va încheia turneul cu o vizită în Senagal, unde va avea o întrevedere cu omologul său, Macky Sall.

Iohannis a terminat bugetul pentru deplasări

La fel ca în timpul precedentelor deplasări efectuate anul acesta, șeful statului se va deplasa la bordul unui avion de lux, Gulfstream G550, închiriat de la compania luxemburgheză Global Jet, notează publicația BoardingPass.

Călătoria va începe luni, 13 noiembrie 2023, de la aeroportul din Sibiu, însă în acest moment este neclar dacă avionul privat va efectua și o oprire la București. Avionul poate transporta maximum 13 pasageri, iar o parte dintre scaunele avionului se pot transforma în două paturi pentru o persoană și alte două paturi duble. Autonomia de zbor a acestui avion este de 12.500 de kilometri, fiind suficientă pentru a zbura din Sibiu fără escală până aproape de Antarctica.

Mainnews.ro a solicitat în scris Administrației Prezidențiale informații privind costurile deplasării șefului statului în Japonia, însă președinția ne-a informat că acestea sunt „secrete de stat”.

Potrivit Recorder.ro, la sfârșitul lunii septembrie, Președinția epuizase deja bugetul alocat pentru deplasările din acest an. Săptămâna trecută, Guvernul a aprobat suplimentarea bugetului Administrației Prezidențiale cu 7,5 milioane de lei.

 

Comentarii