Saturday, October 1, 2022
Jurnalism corect


Președintele Iohannis explică de ce întârzie consultările cu partidele: Nu prin țâfnă se rezolvă această criză

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 6 octombrie 2021

Președintele Klaus Iohannis a explicat miercuri, 6 octombrie, de ce va declanșa tocmai săptămâna viitoare consultările cu partidele, în vederea desemnării unui nou premier, după ce Guvernul Cîțu a fost demis marți prin moțiune de cenzură.

Șeful statului a fost întrebat, miercuri, de ce a acordat partidelor atât de mult timp de gândire și nu a convocat mai repede consultări la Palatul Cotroceni.

„Am constatat ieri (marți – n.red.), în Parlament, un entuziasm total nemotivat în legătură cu căderea Guvernului. Am observat că, după ce s-a încheiat moțiunea, liderii și membrii partidelor care au votat această moțiune au avut diverse abordări.

Au venit unii să ne spună că probabil nu se prezintă la consultări. Da. Probabil dumnealor au dărâmat un Guvern și nu au habar ce se va întâmpla după aceea. Alții au țopăit, strigând că vor să suspende președintele. Nu văd ce ar putea rezolva suspendarea, dar a creat circ și despre asta este vorba. Vor doar circ.

Alții au venit la microfon cu texte ca și cum s-ar inventa prima oară coaliția de guvernare și nu ei sunt cei care au detonat coaliția și au dus la căderea Gvuernului.

Eu zic că este nevoie de zile bune până când toată lumea coboară cu picioarele pe pământ. Această criză este diferită de alte crize guvernamentale, politicienii au ajuns să aibă doar discursuri anti-toți. Fiecare împotriva fiecăruia, ori așa nu se poate. Doar prin maturitate, și nu prin țâfnă se rezolvă această criză guvernamentală.

Să fim sinceri cu noi, cineva trebuie să guverneze țara, să formeze Guvernul. Și Guvernul se formează cu o majoritate parlamentară, așa că am considerat că e nevoie de câteva zile până când acest entuziasm nemotivat creat de căderea Guvernului se stinge un pic”, a declarat Klaus Iohannis miercuri, 6 octombrie.

Ulterior, președintele a anunțat că astăzi avem un record absolut la numărul de decese asociate COVID-19, înregistrate într-un interval de 24 de ore – peste 330.

„Avem nevoie de un Guvern, nu avem nevoie de acuzații reciproce. Avem nevoie de abordări mature și trebuie să găsim o ecuație prin care se formează un Guvern”, a mai punctat liderul statului.

CITEȘTE ȘI Ce poate face Guvernul Cîțu în perioada de interimat

Mai poate fi Cîțu premier?

Întrebat dacă Florin Cîțu mai poate fi desemnat premier, odată ce a fost demis prin moțiunea de cenzură, Klaus Iohannis a replicat:

„Orice persoană susținută de o majoritate parlamentară poate deveni premier, evident, așa scrie în Constituție. Nu există nicio piedică”.

Poate fi refăcută coaliția de guvernare cu USR?

Klaus Iohannis a vorbit și despre posibilitatea refacerii coaliției de guvernare, în condițiile în care cei de la USR PLUS au votat alături de AUR și PSD moțiunea de cenzură împotriva Guvernului din care au făcut parte:

„Când se formează un Guvern, persoana desemnată de președinte trebuie să caute să facă o majoritate. Problema trebuie să și-o pună cel desemnat, să-și caute o majoritate, dar pe mine mă preocupă acest aspect. Întrebarea este legitimă, fiindcă dacă vrem să analizăm faptele, și nu poveștile politice, vedem că USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD și AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceștia sunt niște pași politici cu mare greutate și nu știu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. Este greu de negoicat cu un fost partener care a votat să-ți dărâme Guvernul”.

Ar putea fi necesar și un al doilea rând de consultări

Șeful statului nu s-a arătat încrezător în prima rundă de consultări cu aprtidele, prevăzută să aibă loc săptămâna viitoare, dar data nu a fost stabilită oficial.

În cazul în care coaliția PNL-USR-UDMR nu poate fi refăcută, care sunt alternativele? Un guvern minoritar, declanșarea alegerilor anticipate, un guvern tehnocrat? – au mai cerut să știe jurnaliștii.

„Tocmai aceste soluții vor trebui să transpară din consultările care vor avea loc. Când am zis că situația este complicată, eu nu am convingerea că după prima rundă de consultări se va cristaliza o soluție. Este nevoie de o a doua rundă de negocieri și este nevoie ca partidele să se așeze la discuții pentru a adopta soluții.

Politica coalițiilor nu se face prin consultări la Cotroceni, ci între partide. Oamenii trebuie să aibă curajul să lase discursul patetic în urmă, să se așeze și să discute concret, ce se poate face pentru România. România trebuie guvernată.

Trebuie să existe un Guvern. Ori, dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest Guvern interimar va rămâne în funcție până când se găsește o nouă soluție, nu există niciun înlocuitor. Nu poate rămâne țara neguvernată. Toata lumea va înțelege că e mai bine un Guvern cu puteri depline, decât unul interimar”, a mai subliniat Iohannis.

Exclude varianta alegerilor anticipate?

Întrebat dacă exclude varianta declanșării alegerilor anticipate, Klaus Iohannis a răspuns că nu exclude „niciun pas constituțional”.

„Dar, orice am face, trebuie să ducă la o soluție, ori soluția, indiferent cum o abordăm, trebuie să fie formarea unui Guvern care merge mai departe și rezolvă problemele românilor”, a conchis șeful statului.

Guvernul Cîțu, demis

Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, prin moțiune de cenzură. Au votat pentru dărâmarea Cabinetului Cîțu 281 de parlamentari, din 318 prezenți. Pentru demiterea Executivului erau necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii.

Ulterior, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a declanșat negocieri pentru formarea viitorului Guvern, dar că vor avea loc „abia săptămâna viitoare”, pentru a da timp partidelor politice să „găsească abordări mature”.

CITEȘTE ȘI Scandalurile care au dus la demiterea lui Florin Cîțu, după 10 luni de guvernare

Vezi și Ce urmează după demiterea Guvernului Cîțu și cum se poziționează partidele

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW