Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Preşedintele Iohannis discută azi cu premierul Ciucă despre situaţia de securitate de pe Flancul Estic

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 21 ianuarie 2022

Președintele Klaus Iohannis are vineri, 21 ianuarie, o întâlnire cu premierul Nicolae Ciucă, la Palatul Cotroceni. Întrevederea va avea loc la ora 13:00. Cei doi vor discuta situaţia de securitate de pe Flancul Estic.

Amintim că președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele SUA, Joe Biden, au anunțat că vor trimite mai multe trupe NATO în România, dacă situația o cere, în contextul tensiunilor de la granița Rusia – Ucraina.

Șeful statului a salutat ambele anunțuri de la liderii francez și american.

Anunțul lui Macron

Franța este pregătită să contribuie cu trupe NATO pe teritoriul României, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron, potrivit europarlamentarului Renew Europe Nathalie Loiseau.

„În această seară Emmanuel Macron a anunțat disponibilitatea Franței de a participa la o prezență militară avansată a NATO în România. Franța este solidară cu statele europene preocupate de securitatea lor”, a scris Loiseau pe Twitter.

Președintele României a salutat anunțul liderului francez, într-o postare tot pe Twitter.

„Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter joi, 20 ianuarie.

Și premierul Nicolae Ciucă a comentat anunțul liderului francez, pe contul de Twitter al Guvernului.

„Preşedintele Franţei Emmanuel Macron ne anunţă deschiderea ţării sale pentru întărirea flancului estic al NATO în România. Salut călduros această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru strategic”, a afirmat prim-ministrul într-un mesaj în limba franceză pe contul de Twitter al Guvernului.

Declarația lui Biden

La rândul său, liderul de la Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor trimite mai multe trupe statelor membre ale NATO din Europa de Est, inclusiv Polonia și România, dacă Rusia va invada Ucraina.

„Vom creşte efectiv prezenţa militară în Polonia, în România, (…) pentru că avem o obligaţie sacră în termenii Articolului 5, de a apăra aceste ţări. Ele sunt parte a NATO. Nu avem această obligaţie în raport cu Ucraina, deşi suntem foarte îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus Biden, citat de Military Times.

Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul lui Joe Biden.

„Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Iohannis joi, 20 ianuarie, pe contul său de Twitter.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW