Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Președintele Comisiei juridice din Senat: E posibil ca CJUE să condamne România pentru înființarea SIIJ / Stelian Ion: Vom găsi acea soluție, astfel încât nu vom ajunge să fim sancționați

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 12 mai 2021

Președintele Comisiei juridice din Senat, Iuliana Scântei, susține că e posibil ca, în data de 18 mai, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) să condamne România pentru încălcarea dreptului european, ca urmare a înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). Ministrul Stelian Ion a transmis că se vor găsi soluții pentru evitarea unei posibile sancțiuni.

Ziua de 18 mai va aşeza România, din păcate, există o probabilitate în rândul statelor care sunt condamnate de CJUE pentru încălcarea dreptului european ca urmare a unei modificări legislative şi înfiinţării unei instituţii precum Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie. Şi vom fi în situaţia cu România sancţionată în baza Tratatului cu UE. (…) Desfiinţarea SIIJ, în cazul unei condamnări în baza Tratatului, devine obligaţie a statului şi angajează răspunderea patrimonială a statului, indiferent cine este la conducere în Parlament sau în Guvern. Avem un proiect iniţiat de Guvern şi nu ne-am fi dorit să aşteptăm această soluţie a CJUE. Eu nu văd decât să aducem legislaţia în acord cu Tratatul, adică să desfiinţăm acea instituţie (n.r. SIIJ)”, a declarat Iuliana Scântei, miercuri, în cadrul dezbaterii pentru desființarea SIIJ din Comisia juridică a Senatului, citată de Agerpres.

Ministrul Justiției, în schimb, a transmis că ipoteza ca România să fie sancționată pecuniar în cazul în care nu va desființa SIIJ este de „neacceptat”.

Ce facem? Punem acum presiune pe buget şi punem cu toţii mână de la mână şi plătim pentru această situaţie pe care o putem rezolva în Parlament? Nu. Eu sunt convins că vom găsi acea soluţie, astfel încât nu vom ajunge să fim sancţionaţi. Important este ca odată cu desfiinţarea, să dăm procurorilor posibilitatea să îşi facă datoria, cu echilibru, fără patimă. Înţeleg uman, poate e dramatic să fii implicat într-un proces penal (…), dar nu va exista nicio garanţie că la o unitate de parchet nu vor fi achitări, că nu vor fi situaţii neplăcute şi nu există nicio garanţie că judecătorii nu vor fi anchetaţi”, a precizat Stelian Ion.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene e așteptată să se pronunțe pe 18 mai asupra înființării Secției Speciale și a modificărilor aduse legilor justiției de fosta guvernare social-democrată.

CITEȘTE ȘI: BREAKING Lovitură pentru Secția Specială la CJUE / Avocatul general susține că înființarea structurii încalcă dreptul UE. Argumentele vor cântări greu în decizia Curții

Context

Comisia juridică a Senatului a organizat, miercuri, a treia dezbatere pe tema proiectului de desființare a Secției Speciale, la care au participat reprezentanții asociaților de magistrați.

Proiectul pentru desființarea Secției Speciale urmează să fie votat în plenul Senatului, după ce a trecut de Camera Deputaților, cu amendamentul prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

CITEȘTE ȘI: Ministrul Justiției: Nu voi accepta ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire

Sursă foto: DPA

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/presedintele-comisiei-juridice-din-senat-e-posibil-ca-cjue-sa-condamne-romania-pentru-infiintarea-siij-stelian-ion-vom-gasi-acea-solutie-astfel-incat-nu-vom-ajunge-sa-fim-sanctionati/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Info here to that Topic: mainnews.ro/presedintele-comisiei-juridice-din-senat-e-posibil-ca-cjue-sa-condamne-romania-pentru-infiintarea-siij-stelian-ion-vom-gasi-acea-solutie-astfel-incat-nu-vom-ajunge-sa-fim-sanctionati/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *