Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Justiției: Nu voi accepta ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 10 mai 2021

Stelian Ion a declarat că nu susține amendamentul potrivit căruia dosarele aflate pe rolul Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie preluate de o altă secție din cadrul Parchetului General. Ministrul Justiției cere senatorilor să voteze legea pentru desființarea SIIJ în forma inițiată de Guvern.  

Din punctul meu de vedere, şi al Guvernului, proiectul ar fi trebuit să treacă fără niciun amendament, fără alte garanţii, însă există şi alte opinii în Parlament şi aceste opinii trebuie armonizate. În niciun caz nu voi accepta, ca ministrul al Justiţiei, ideea de a transforma SIIJ-ul actual într-un alt SIIJ, cu altă denumire, în cadrul Parchetului. General. (…) Actuala formă, care a trecut de Camera Deputaţilor, nu înfiinţează un alt SIIJ, însă prevede un mecanism care a fost şi el criticat de o parte a societăţii civile şi de o parte a magistraţilor. De aceea, va trebui să clarificăm şi acest aspect”, a declarat Stelian Ion, luni, în Parlament, citat de Agerpres.

Ministrul Justiției susține că „varianta cea mai bună este să se dea vot pe varianta Guvernului”, dar, dacă nu se va întruni o majoritate, „înseamnă fie că se va bloca proiectul, fie că se va ajunge la o soluţie de compromis, nu cea mai fericită, dar, în orice caz, nu una dezastruoasă, care presupune o formă de garanţie care nu este de dorit pentru viitor”.

Context

După cum Main News a scris aici, senatorul UDMR Zsolt Karoly a depus un amendament la proiectul de desființare a SIIJ, ce prevede ca dosarele aflate pe rolul Secției Speciale să fie preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ).

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Șeful DNA critică amendamentul UDMR prin care Secția Specială „se mută” la Parchetul General: Nu se respectă principiul specializării și nici răspândirea teritorială a procurorilor

Proiectul pentru desființarea Secției Speciale urmează să fie votat în plenul Senatului, după ce a trecut de Camera Deputaților, cu amendamentul prin care magistrații pot fi trimiși în judecată cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Sursă foto: Stelian Ion / Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *