Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Premiul Nobel pentru Pace, câștigat de doi jurnaliști. Cu ce s-au remarcat

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 8 octombrie 2021

Premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat în anul 2021 de doi jurnaliști, Maria Ressa și Dmitry Muratov, pentru modul în care au luptat pentru libertatea de exprimare în țările lor, Filipine, respectiv Federația Rusă, a transmis vineri, 8 octombrie, Comitetul Norvegian.

În același timp, ei (n.r. Maria Ressa și Dmitry Muratov) sunt reprezentanții jurnaliștilor care luptă pentru acest ideal (n.r. libertatea de exprimare) într-o lume în care democrația și libertatea presei se confruntă cu numeroase dificultăți”, potrivit unui comunicat transmis de Comitetul Norvegian.

Maria Ressa a expus numeroase abuzuri de putere și tendința politicienilor din Filipine de a transforma țara într-un stat autoritar. În 2012, a fondat Rappler, o platformă digitală pentru jurnaliștii de investigație.

Rappler s-a concentrat în ultimii ani pe modul în care președintele Rodrigo Duterte a condus campaniile anti-drog din țară și a scos la iveală că regimul de la Manila a transformat acest tip de campanii într-un război împotriva populației, provocând numeroase decese.

Dmitry Andreyevich Muratov s-a luptat, în ultimii 30 de ani, pentru a proteja libertatea de exprimare din Federația Rusă. A fondat, în anul 1993, ziarul independent Novaja Gazeta, al cărui editor-șef este din anul 1995. Novaja Gazeta este cel mai independent ziar din Rusia, ce adoptă o atitudine critică față de cei care dețin puterea.

Ziarul se bazează pe un tip de jurnalism bazat pe fapte și integritate profesională, lucruri ce l-au transformat într-o sursă importantă de informații referitoare la societatea din Rusia, aspecte rar menționate de alte publicații”, se arată în comunicatul Comitetului Norvegian.

Comitetul Norvegian arată că jurnalismul bazat pe fapte, liber și independent protejează cetățenii în fața abuzului de putere, minciunilor și propagandei și precizează că libertatea de exprimare și liberul acces la informații sunt cruciale pentru a păstra democrația.

Fără libertatea de exprimare și libertatea presei, va fi dificil să promovăm fraternitatea între națiuni(…)Premiul acordat în acest an este ancorat în dorințele lui Alfred Nobel”, a precizat sursa citată.

Sursă foto: Facebook / Nobel Prize

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW