Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, a discutat cu rectorii despre etica și deontologia academică

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 25 iulie 2022

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit luni, 25 iulie, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii consorţiilor universitare pentru a discuta despre proiectele de modificare a „Legilor educației”. Potrivit Guvernului, dezbaterile s-au axat pe teme legate de conectării universităţilor la mediul socio-economic, consolidarea autonomiei universitare, dar și pe etica şi deontologia universitară, asta deși șeful executivului este acuzat de plagiat.

„Sunt recunoscător pentru dialogul de astăzi, simt că la finalul discuţiei avem o abordare coerentă în ceea ce priveşte transformarea educaţiei în conformitate cu o strategie naţională ambiţioasă iniţiată de preşedintele României şi asumată şi de noi la nivel executiv”, a declarat premierul, conform comunicatului de presă al Guvernului.

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat

Potrivit unei anchete publicată pe 18 ianuarie de Emilia Șercan în publicația PressOne.ro, teza pe baza căreia prim-ministrul Nicolae Ciucă, și-a obținut titlu de doctor în Științe militare este plagiată

Conform aceleași surse, lucrarea – Dimensiunea angajării armatei României în operațiuni întrunite multinaționale – include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138.

Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului, conform sursei citate.

Instituția care stabilește verdictele de plagiat, propusă pentru desființare

Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), singura instituție care poate în prezent retrage un titlu de doctor pe motiv de plagiat, este propusă pentru a fi desființată în noul pachet de legi ale educației, lansat în dezbatere publică, potrivit publicației specializate Edupedu.ro.

Mai exact, arată sursa citată, desființarea CNATDCU ar urma să fie realizată printr-o reorganizare a activității. Prin articolul 142 „Comisii Consultative ale Ministerului Educației” al Proiectul Legii învățământului superior ar fi menținute mai multe comisii, cum sunt CNFIS și CNSPIS, nu însă și CNATDCU.

Atribuțiile acestei instituții, care are astăzi rol cheie în stabilirea verdictelor de plagiat, ar urma să fie transferate la nivelul universităților, potrivit articolului 157 din proiectul legii.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *