Premierul Ciucă îi așteaptă pe profesori la o nouă rundă de negocieri. Ce promite Guvernul pentru a stopa greva din Educație
Premierul Nicolae Ciucă anunță că vor continua consultările cu sindicatele din Educație, iar luni, 22 mai, va avea loc o nouă întâlnire. Profesorii au anunțat că nu au de gând să cedeze și vor declanșa grevă generală, întrucât propunerile Guvernului sunt „promisiuni subțiri”. Mai mult decât atât, liderii sindicali au făcut apel la părinți să nu-și trimită copiii la școală începând de săptămâna viitoare.
Ciucă susține că viitoarea Lege a salarizării va cuprinde toate doleanțele profesorilor. Aceasta ar urma să ajungă în Parlament, la 1 septembrie ac.
„Am decis să facem demersurile pentru efectuarea plăților aferente Anexei 8, inclusiv pentru personalul nedidactic. În acest fel, aplicarea Legii 153 devine unitară la nivelul sistemului de învățământ. Noul program de guvernare va include angajamentele noastre ferme de prioritizare a aplicării unei salarizări conforme cu importanța acordată educației. La nivelul Ministerului Muncii deja a demarat procesul de centralizare a grilelor de salarizare, iar viitoarea Lege a salarizării va ajunge pe masa Legislativului la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Ce spun sindicaliștii din Educație după prima rundă de negocieri cu premierul Ciucă
Cadrele didactice, afiliate sindicatelor din Educație, sunt de acord să intre în grevă generală, chiar dacă acest lucru ar însemna, implicit, boicotarea examenelor naționale.
„Concluzia este clară, promisiunile sunt subțiri, doar că anexa 8 se va aplica și că în programul de guvernare o să fie lucruri concrete legate de grila de salarizare și că educația va fi prioritate. Oamenii așteaptă altceva. Este limpede că de luni va fi grevă generală. Este voința oamenilor. Mandatul nostru este de a veni cu ceva concret”, a precizat Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ(FSLI), potrivit edupedu.ro.
În ședința Guvernului de miercuri, 17 mai, a fost aprobat Memorandumul pentru deblocarea angajărilor în sistemul educațional. Excepțiile vor avea în vedere ocuparea unor posturi didactice, didactice auxiliare și nedidactice vacante sau temporar vacante precum şi a funcţiilor de conducere, vacante sau temporar vacante, din unităţile de învăţământ preuniversitar şi instituţiile de învăţământ superior de stat, în anul 2023.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii