Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Predoiu, despre urmărirea lui Darius Vâlcov: Sper ca Poliția italiană să-l aresteze cât mai repede


Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a explicat ce măsură a luat Comisia Europeană împotriva autorităților italiene care respinge cererile de extrădare a condamnilor din statele membre. Deși s-a referit în mod special la Darius Vâlcov, dat în urmărire generală, pentru că se sustrage de la executarea pedepsei de șase ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție, Predoiu spune că Italia îi „păsuiește” pe fugarii condamnați și  din alte state, nu doar din România.

Din acest motiv, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement(n.r. sancțiune judiciară împotriva statelor membre UE) din cauza modului în care pune în mandatul de arestare preventivă europeană.

„Și faţă de cetăţeni germani şi de cetăţeni din alte state ale Uniunii Europene, olandezi, sunt situaţii de respingere a procedurilor de extrădare pentru că legea italiană este mai blândă. Poate ăsta e şi un motiv pentru care Comisia Europeană a declanşat o procedură de infrigement contra legii italiene de implementare a mandatului european de arestare. Nu e o problemă doar cu România, este o problemă europeană. Sper ca Poliţia italiană să îl localizeze, să îl aresteze mai repede pe domnul Vâlcov”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu, la  emisiunea Prima News.

Cum acționează „fugarii-condamnați” și de ce aleg Italia

Predoiu susține că s-a creat deja un precedent în ceea ce provește „fuga-condamnaților” în Italia. Astfel, ei s-ar orienta din timp cu privire la „portițele” legislative pe care le oferă acest stat în privința măsurilor preventive. Prin urmare, ajung să se predea în raza curților de apel italiene care au pronunțat decizii favorabile condamnaților, pe care nu îi extrădează, așa cum s-a întâmplat ți în cazul lui Ionel Arsene, fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Alina Bica, fosta șefă DIICOT.

Sper ca Poliţia italiană să-l localizeze şi aresteze cât mai repede sau mă rog, autorităţile din Italia, cât mai repede să o facă până să ajungă dânsul să se predea acolo unde vrea să se predea. Pentru că este limpede tendinţa de comportament a celor care pleacă, ei încearcă să se predea în raza unor curţi de apel care au o jurisprudenţă favorabilă celor care solicită respingerea procedurilor de extrădare, a precizat Cătălin Predoiu, pentru sursa menționată.

Oficialul de la Justiție a scris deja omologului său italian și a purtat discuții cu ambasadorul Italiei în România, despre necesitatea extrădării condamnaților din România, însă, menționează că legislația poate fi îmbunătățită la nivel european, prin aplicarea unitară a legislației în ceea ce privește mandatul de arestare preventivă europeană. Procurorului-general italian a solicitat  reexaminarea cazului lui Ione Arsene, pentru  care autoritățile din România cer extrădarea, a transmis ministrul Predoiu.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW