Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Poșta Română a anunțat când va demara distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 12 august 2024

Poșta Română va începe din 16 august distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toți beneficiarii din țară. Factorii poștali vor fi prezenți pe teren a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

În cadrul acestui proces, poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30.08.2024.

„Menționăm faptul că este important ca beneficiarii să fie prezenți la domiciliu în perioada de distribuire, pentru a evita eventualele întârzieri. Compania Națională ,,Poșta Română” își va îndeplini cu rigurozitate și profesionalism toate obligațiile prevăzute în Convenția privind distribuirea deciziilor din sistemul public de pensii încheiată cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale prin Casa Națională de Pensii Publice.”, au transmis reprezentanții Poștei Române.

Peste 5 milioane de pensionari vor avea pensiile recalculate, începând de la 1 septembrie. Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la 1 ianuarie, cu o majorare de 13,8%, urmată de decizia de recalcularea, care va însemna o nouă majorare.

Actualul punct de pensie va fi înlocuit cu valoarea punctului de referință (VNR). Astfel, valoarea pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referință reprezintă raportul dintre valoarea actualului punct de pensie și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv 25. De la 1 ianuarie, valoarea punctului de referință este de 81 de lei.

„Poate să fie și 2% în plus și 50-60%”

Totodată, stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare, numite puncte de stabilitate, astfel:

  • 0,5 puncte – pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte – pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct – pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

Mai mult, la a doua recalculare, sporurile pentru care se plătesc contribuții vor fi luate în vedere în calcularea cuantumului pensiei.

Așadar, pensiile nu vor crește uniform, unii beneficiari urmând să aibă o majorare mai mare decât alții, și asta pentru că apar punctele de stabilitate în noua metodă de calcul.

„Faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent … nu se pot face asemenea calcule. Ascultați-mă, dacă dăm un exemplu, oamenii nu înțeleg, au nivel mic de cunoaștere, și vor zice că atât vor lua, cât am zis eu acolo, ceea ce eu evit acest lucru, să fac … diferă foarte mult. poate să fie și 2% în plus și 50-60% și din cauza aceasta eu nu pot să dau un exemplu pentru că oamenii o să zic aceea este creșterea și nu este în regulă”, a explicat șeful Casei Naționale de Pensii, într-un interviu acordat pentru Mainnews.ro, în luna aprilie.

CITEȘTE ȘI: Ce venituri suplimentare vor fi luate în considerare la stabilirea sau recalcularea pensiilor

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii