Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Polonia obține o concesie din partea UE pentru a limita exporturile de alimente din Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 ianuarie 2024 Etichete: , , , ,

Noul guvern de la Varșovia a obținut o concesie din partea UE în ceea ce privește limitarea exporturilor de produse alimentare ucrainene. Cel mai înalt oficial comercial al UE a declarat că Bruxelles-ul va monitoriza afluxul de produse agricole pentru a preveni ca acestea să aibă un impact negativ asupra prețurilor din Polonia și din țările vecine, notează Financial Times.

Polonia și Ungaria au impus interdicții unilaterale de import pentru produsele ucrainene în aprilie 2023, invocând preocupări legate de exporturile ieftine care cauzează excedente de cereale pe piețele lor interne, încălcând astfel legislația comercială comună a UE.

Comisia Europeană plănuiește să ofere garanții suplimentare țărilor care se învecinează cu Ucraina, deoarece extinde accesul fără taxe vamale și fără cote începând cu luna iunie. Comisarul pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a menționat că propunerea, așteptată în această săptămână, ar putea include „măsuri de protejare specifice fiecărei țări” care să permită Bruxelles-ului să restricționeze importurile dacă piața unei anumite țări este copleșită. Aceasta ar reprezenta o abatere de la practica actuală de evaluare a impactului asupra întregii piețe a UE, sporind posibilitatea unor măsuri specifice.

„Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei și altor state membre, iar o modalitate de a face acest lucru este introducerea unor garanții specifice fiecărei țări”, a spus el.

„Vedem că acest impact regional al comerțului sau al exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit foarte inegal. Este resimțit în primul rând de țările imediat învecinate, în timp ce nu creează prea multe perturbări pentru piața UE în ansamblu.”

Măsurile de salvgardare mai stricte propuse de UE l-ar ajuta pe premierul polonez Donald Tusk să protejeze interesele economice interne, reangajându-se în același timp în procesul de elaborare a politicilor UE. Această decizie vine după ani de discordie cu administrația anterioară a partidului Lege și Justiție (PiS), din cauza preocupărilor legate de statul de drept din Polonia. Ministerul polonez al agriculturii nu a comentat încă planul UE.

După ce a preluat funcția luna trecută, Tusk a dezamăgit Bruxelles-ul prin menținerea interdicției privind cerealele introdusă de PiS, precum și prin promisiunea de a apăra interesele transportatorilor polonezi care au blocat unele puncte de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva concurenței mai ieftine din partea transportatorilor ucraineni.

Șoferii au fost de acord săptămâna trecută să își suspende blocada, ceea ce va facilita, de asemenea, o vizită a lui Tusk la Kiev.

foto: Pixabay

Comentarii