Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ministerul de Interne din Londra revizuiește poziția cu privire la drepturile cetățenilor UE care se aflau în Marea Britanie înainte de Brexit

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Ministerul de Interne din Londra a efectuat o modificare semnificativă în ceea ce privește drepturile cetățenilor UE care erau rezidenți în Regatul Unit înainte de Brexit, conform informațiilor furnizate de The Guardian.

În luna august, Ministerul de Interne din Londra a emis o ordine care interzicea cetățenilor UE să mai depună cereri tardive pentru statutul de cetățean UE stabilit în Regatul Unit, dacă au făcut erori în solicitările de carduri de rezidență permanentă. Recent, ministerul a inclus printre motivele rezonabile pentru a depune o cerere tardivă argumentul că solicitantul nu era conștient de noile reguli privind imigrația pentru cetățenii UE după Brexit.

Această schimbare vine în urma cazurilor evidențiate de The Guardian, în care cetățenii UE se confruntau cu consecințe din cauza noilor reglementări. Cu toate acestea, activiștii solicită formulări mai clare în ghidurile pentru angajații responsabili de astfel de cazuri pentru a evita problemele și pentru a proteja drepturile cetățenilor UE conform acordului privind retragerea Marii Britanii din UE.

Guvernul britanic a lansat un program de stabilire a rezidenței pentru cei aproximativ 6 milioane de cetățeni UE din Marea Britanie în contextul Brexitului. Înregistrarea în acest sistem s-a încheiat în iunie 2021, însă au fost luate în considerare cererile tardive cu „motive rezonabile”.

În august 2023, Ministerul de Interne a eliminat „lipsa de informare” ca motiv rezonabil pentru cererile tardive, provocând dificultăți semnificative pentru cetățenii UE, cum ar fi un restaurator italian care și-a închis afacerea din cauza înghețării contului bancar. Decizia a avut consecințe negative asupra acestor cetățeni, generând controverse și probleme financiare.

Zeci de mii de cetățeni UE, potențial, au aplicat pentru carduri de rezidență permanentă după 2016, iar schimbările normelor din august ale Ministerului de Interne au avut un impact semnificativ. Un investitor italian în tehnologie, Silvana, a descoperit că permisul său de ședere permanentă nu mai era valabil când a încercat să-și reînnoiască cardul european de asigurare de sănătate pentru fiica sa. Normele noi elimină necunoașterea sistemului drept motiv rezonabil pentru cererile tardive, astfel că cetățenii UE se pot confrunta cu riscul expulzării din țară.

Sub presiunea ONG-urilor și a cetățenilor UE, Ministerul de Interne de la Londra a emis noi ghiduri pentru cei responsabili de astfel de cazuri, indicând că cererile tardive ale posesorilor de carduri de rezidență permanentă pot fi luate în considerare.

„Sunt foarte fericită că se schimbă reglementările şi că, în esenţă, îşi dau seama că a fost o greşeală să facă acest lucru unor buni cetăţeni care se află aici de mult timp şi care contribuie la bunul mers al societăţii”, a comentat Silvana.

Cu toate acestea, grupul de campanie the3million a descris schimbarea operată de Ministerul de Interne ca fiind o victorie parţială, deoarece ghidurile actualizate nu sunt atât de explicite pe cât ar putea fi. În loc să precizeze că sunt permise cererile tardive ale cetăţenilor UE cu carduri de rezidenţă permanentă, Ministerul de Interne dă un exemplu alambicat de persoană aflată într-o astfel de situaţie.

Exemplul dat de Ministerul de Interne:

K este un cetăţean SEE (Spaţiul Economic European – n.r.) care a lucrat în Regatul Unit între 2013 şi 2021. În 2019, K a solicitat şi i s-a eliberat un document care atestă dreptul de şedere permanentă în conformitate cu regulamentele SEE, deoarece a dobândit dreptul de şedere permanentă în Regatul Unit în temeiul legislaţiei UE.

K a înţeles greşit că acesta era un statut care nu era afectat de ieşirea Regatului Unit din UE, astfel că nu a depus o cerere în cadrul programului EU Settlement Scheme până la termenul limită de 30 iunie 2021.

K a plecat apoi din Regatul Unit timp de 2 ani pentru a se ocupa de mama sa grav bolnavă şi s-a întors în Regatul Unit în octombrie 2023 şi a început să solicite un loc de muncă. Un potenţial angajator a solicitat dovezi privind dreptul lui K de a lucra în Regatul Unit, iar acesta a prezentat documentul său de şedere permanentă eliberat în temeiul Regulamentului privind SEE. Angajatorul i-a spus lui K că documentul nu mai era valabil în acest scop şi că trebuie să solicite statutul în cadrul EU Settlement Scheme, ceea ce a făcut fără întârziere. Acestea sunt motive rezonabile pentru care K a întârziat să depună cererea în cadrul acestui program.

„Suntem dezamăgiţi de faptul că Ministerul de Interne încă nu acceptă că a avea un card de rezidenţă permanentă în EEA (spaţiul economic european – n.r.) este în sine o dovadă suficientă pentru a fi un motiv rezonabil de a aplica cu întârziere şi, de asemenea, se aşteaptă ca oamenii să se roage, să stea în genunchi şi să aibă remuşcări pentru că nu ştiu”, a declarat co-directorul executiv interimar al organizaţiei the3million, românca Andreea Dumitrache.

„Politicienii au promis că cetăţenii UE îşi vor păstra drepturile după Brexit. Acest guvern trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru schimbările aduse şi să schimbe această cultură a neîncrederii în Ministerul de Interne”, a pledat Dumitrache.

foto: Pixabay

Comentarii