Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

PNL face scut în jurul lui Sorin Cîmpeanu, după acuzațiile de plagiat / USR îi cere demisia ministrului

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: , , ,

După ce o anchetă publicată de Emilia Șercan a relevat faptul că ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, ar fi plagiat mai multe capitole într-un curs, colegii de partid îi iau apărarea. Într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a negat acuzațiile, precizând că lucrarea în cauză nu are caracter științific, fiind doar un material suport pentru studenți. 

Potrivit anchetei publicate pe site-ul Press One, Sorin Cîmpeanu și-a însușit prin plagiat, într-un curs de specialitate, 13 capitole (92 de pagini), din munca a doi profesori de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, alături de care a semnat în 2000, ca al patrulea autor, nouă pagini dintr-un curs universitar.

Șercan arată că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole, plagiate de Cîmpeanu în 2006, în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000.

Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă. Mai multe detalii aici.

Ionuț Stroe: Este un material-suport

Nu de aceeași părere sunt și colegii ministrului din PNL, partid condus de Nicolae Ciucă, acuzat la rândul său de plagiat. Într-un punct de vedere acordat pentru Mainnews.ro, purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe, a precizat, aducând în discuție argumentele oferite de Sorin Cîmpeanu, că nu este vorba de plagiat în cazul de față deoarece lucrarea nu ar avea caracter public, fiind destinată unui public restrâns.

„Din capul locului trebuie spus că nu este vorba de niciun plagiat. Nici conform legii, nici eticii. După cum a subliniat și domnul ministru, orice om din mediul academic știe că un îndrumător de lucrări NU are rolul de lucrare științifică, de niciun fel. Este un material-suport, pus la dispoziție de către cadrele didactice care susțin orele de lucrări practice, destinat unor grupuri restrânse de studenți. Aceste îndrumătoare și caietele de seminar sunt materiale de lucru foarte utile studenților, însă care nu au un caracter public, astfel încât nu au un cod ISBN prin care pot fi identificate la materiale la Biblioteca Națională.

Domnul ministru spune că, nefiind lucrări cu caracter public, acestea nu intră sub incidența drepturilor de autor. Desigur, această informație este deplin cunoscută mediului academic. Dar nu mediul academic este publicul-țintă al acestor acuzații, ci publicul larg, pentru care aceste detalii par mult prea tehnice și sunt trecute cu vederea de cei ce fac aceste acuzații pentru că, altfel, acuzația nu le-ar sta în picioare”, a declarat Ionuț Stroe pentru Mainnews.ro.

USR îi cere demisia lui Cîmpeanu

Pe de altă parte, critici vehemente au venit din partea USR. Într-un text extrem de virulent, făcând referire la investigația jurnalistică, Cătălin Drulă i-a cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu din funcția de ministru al educației.

„Cîmpeanu, demisia! Apărătorul plagiatorilor, care el însuși este un plagiator, nu mai are ce căuta nici măcar o secundă în fruntea Ministerul Educației. Cea mai recentă investigație făcută de jurnalista Emilia Sercan arată, negru pe alb, cum Sorin Cîmpeanu nu doar că a copiat într-un curs universitar capitole din munca altor profesori universitari, dar și-a însușit apoi în mod fraudulos lucrarea lor. Cîmpeanu, care declara recent că nu vede o definiție a plagiatului ‘validă juridic’, este un dublu plagiator, care nu a făcut decât să legifereze în interesul plagiatorilor, implicit în interesul său. Proiectele noilor legi ale Educației sunt cea mai clară dovadă în acest sens. Pentru toate astea, Cîmpeanu trebuie să plece!”, a declarat Cătălin Drulă.

Ce spune ministrul

Ministrul Educației a transmis luni, 26 septembrie, în urma publicării anchetei, că obiectivul celor care au realizat investigația este blocarea noilor legi ale educației.

„Am înțeles că principalul obiectiv al acestui articol este blocarea legilor educației. Vă fac un anunț: legile educației își vor continua parcursul firesc, legal, spre procesul de adoptare. Astfel de încercări de a opri din cursul lor firesc legile educației – care sunt de interes pentru milioane de copii – nu mă pot influența, chiar dacă sunt abordări punctuale personale”, a spus ministrul Educației, citat de Digi24.ro.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW