Plecări masive din justiție. Un membru CSM propune un an sabatic plătit pentru împiedicarea exodului
Întregul sistem de justiție se cutremură din cauza pensionărilor din ce în ce mai multe ale magistraților. Datele statistice arată că numărul judecătorilor care s-au pensionat a crescut, de la 174 în anul 2020, la 256 în 2021, în timp ce doar în luna ianuarie a acestui an Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat 42 de pensionări, potrivit informațiilor Mainnews.ro.
Nici la procurori situația nu este tocmai roz. Numărul procurorilor care s-au pensionat a crescut, de la 129 în 2020, la 143 în 2021, iar în prima lună a acestui an Secția pentru procurori a CSM a aprobat 29 de pensionări, potrivit informațiilor Mainnews.ro.
Una dintre marile probleme care îi determină pe unii dintre magistrați să se pensioneze este volumul mare de muncă, cauzat tot ca urmare a plecărilor din sistem. Este practic un cerc vicios. Membrii CSM încearcă să găsească soluții pentru rupe acest cerc și să stopeze exodul, totodată, fără să stârnească nemulțumirea breslei.
Un membru CSM propune an sabatic
O ședință a Secției pentru judecători a CSM s-a desfășurat joi, 3 februarie. Participanții la discuție au fost de acord că plecările din sistem prin pensionare reprezintă o problemă ce necesită rezolvare. Judecătoarea CSM Andreea Chiș a vorbit despre îngrădiri, care în opinia sa i-ar face pe unii dintre aceștia să se pensioneze, menționând aici o hotărâre a CSM prin care magistrații nu pot participa la competiții sportive la care se acordă premii.
„Nu cred că se pleacă din sistem că cineva își pierde pensia din perspectivă legislativă. Eu mă uit la ce am făcut noi pentru a rămâne în sistem. Noi am limitat foarte mult viața lor personală. Sunt unii colegi judecători care mi-au spus că practică sportul și vor să participe la diverse competiții sportive și nu pot să participe. Noi avem o hotărâre prin care nu le mai permitem să participe la competiții sportive. Eu am vorbit cu ei și au foarte puține bucurii”, a afirmat Andreea Chiș în fața colegilor.
Judecătoarea propune și o soluție pentru a-i face pe magistrați să rămână mai mult timp în sistem. Aceasta ar consta în conferirea posibilității magistraților, care pot depune cereri de pensionare, ca pe parcursul unui an să-și ia o pauză din activitate, timp în care să fie plătiți de la buget.
„Am avut foarte puține cereri de revenire în sistem. Poate ar fi mai pragmatic din perspectiva sistemului să se acorde un an sabatic plătit. Oricum pensia este apropiată de salariu. Mai bine în felul acesta, să vedem cum reglăm lipsa lor din instanță. Poate totuși nu pleacă acești colegi după ce văd un an de zile cum este să nu fie judecători. Sau șase luni, dar trebuie să fie un termen suficient de îndelungat fără profesia pe care au iubit-o”, a explicat Andreea Chiș.
Ce recunoaște și judecătoarea CSM Andreea Chiș, ce ar putea fi de fapt una dintre principalele cauze ale plecărilor, o reprezintă faptul că pensiile magistraților sunt aproape egale cu salariile, iar în cazuri excepționale sunt chiar mai mari. Practic în acest fel judecătorii și procurorii sunt încurajați să părăsească sistemul. Potrivit Rise Project, pensia medie de aproape 20.000 lei.
Șefa instanței supreme apelează la rugăminți
Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție la vorbim la rândul său despre problemele legate de numărul mare de pensionări din instituția pe care o conduce. Corina Corbu a evidențiat că le adresează constant rugăminți judecătorilor pentru a nu părăsi sistemul, însă a recunoscut că, pe termen scurt, nu există o soluție.
„La nivelul Înaltei Curți această tendință va continua. Am eliberat din funcție doi judecători de la începutul anului, o cerere am înaintat-o la CSM, probabil că ne vom pronunța în luna februarie. Motivele sunt multiple, nu este vorba doar de zvonuri. (…) Probabil că nu vom găsi o soluție la această problemă în perioada care urmează. Eu le adresez în mod constant rugămintea de a rămâne în echipa Înaltei Curți”, a afirmat președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Corina Corbu.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] sursei citate, este vorba despre un cerc vicios, volumul mare de muncă fiind principala problemă care îi […]
… [Trackback]
[…] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/plecari-masive-din-justitie-un-membru-csm-propune-un-an-sabatic-platit/ […]
… [Trackback]
[…] Info to that Topic: mainnews.ro/plecari-masive-din-justitie-un-membru-csm-propune-un-an-sabatic-platit/ […]
… [Trackback]
[…] Find More here to that Topic: mainnews.ro/plecari-masive-din-justitie-un-membru-csm-propune-un-an-sabatic-platit/ […]