Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Planul de reorganizare a ANAF, criticat din interiorul sistemului : Conexarea a două mari direcții, o mutare greșită

By Daniela Eremia , in Stirile zilei , at 12 ianuarie 2020 Etichete: , , , ,

Propunerea noului ministru al Finanțelor de reorganizare a ANAF prin desființarea a 2000 de posturi, între care 150 de conducere , este criticată din interiorul sistemului. Printr-o adresă înaintată ministrului Finanțelor Publice, se atrage atenția asupra consecințelor conexării a două direcții din ANAF: Antifraudă și Inspecție Fiscală.

Potrivit adresei intrate în posesia Mainnews.ro, reorganizarea ANAF, în forma prezentată în proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică, este ineficientă și poate avea efecte negative, autorul sesizării considerând că o conexare a celor două direcții denotă incompetență.

Rolul Direcției Antifraudă din ANAF- așa cum era ea definită – era de a identifica și a lua măsuri împotriva fraudelor comerciale și vamale. Rolul Direcției Inspecție Fiscală din ANAF era de a controla, autoriza anumite activități.

Deci, una dintre Direcții se ocupa cu activitatea de control al unor “fapte” săvârșite de către persoane juridice/fizice cu rea-credință cu scopul de a se sustrage de la plata taxelor (în diferite forme) la bugetul statului, cealaltă Direcție se ocupa cu activitatea de control autorizat (planificat) al activității privind conformarea persoanelor fizice/juridice de a efectua plata taxelor (impozite) datorate către bugetul de stat și totodată de îndrumare a acestora pentru o mai bună conformare și a unei relații instituționale corecte în ceea ce privește conformarea benevolă.

Așadar, se observă că obiectivele celor două Direcții nu sunt aceleași, ci dimpotrivă, deși sunt separate de o linie foarte ”subțire” aceasta este esențială în buna desfășurare a activității de control.”, se arată în sesizare.

Autorul sesizării face și propuneri și dă drept exemplu Direcția Generală a Vămilor, acolo unde există o Direcție de Supraveghere și Control Vamal, cu structuri teritoriale, printre atribuții fiind cea de prevenire și combatere a fraudelor vamale. Prin această structură, România ar putea să pună în acord convențiile europene astfel încât Direcția să poată instrumenta dosarele penale privind infracțiunile în domeniul vamal, fiind necesar statut special, cu uniforme și armament, statut similar cu cel pe care îl are în prezent Direcția Antifraudă.

Autorul consideră că reorganizarea ar trebui făcută ținând cont de nevoile reale ale cetățeanului și ale sistemului și de complexitatea activității celor două direcții care ar urma să fie conexate. Mai exact, pe lângă propunerea de instrumentare a cauzelor penale din domeniul vamal, ar fi necesară în continuare pregătirea de specialitate.

Vama” a fost transformată în ultimii ani într-o instituție “colectoare” la bugetul statului, asemeni unui perceptor fiscal, întreaga activitate vamală reducându-se la activitatea de colectare de taxe(directe) la bugetul statului. Viziunea celor care conduc ANAF-ul, din păcate, s-a redus doar la acest aspect în ceea ce privește vama, neincluzând activitatea vamală într-un întreg/context economic, așa cum este și în alte țări din Europa, taxele atrase la buget de către alte instituții cu rol de colectare fiind influențate în mod direct sau indirect de către activitatea vamala”, explică acesta.

Cum vrea Florin Cîțu să reorganizeze ANAF

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică un proiect de reorganizare a ANAF, fiind vizată, în principal Direcția Antifraudă.

Reorganizarea ANAF înseamnă de asemenea eliminarea a 150 de posturi de conducere și aproape 2.000 de posturi din structura ANAF. Înseamnă Antifrauda care trece sub Inspecția Fiscală, deci trei vicepreședinți în loc de patru, și rămân discuțiile despre Vamă, unde și acolo vor fi schimbări. Discutăm soluția optimă și acolo, dar deja am început. Pe de o parte vreau să fac economii, pentru că aparatul ANAF și cu informatizarea nu o să mai am nevoie de așa mult personal. Dacă nu mergeam în CSAT (informatizarea) dura cel puțin un an de zile. Așa mi se spune tot timpul, așa durează de ani de zile. Eu vreau până la jumătatea anului”, a precizat ministrul Finanțelor la Realitatea TV.

Potrivit proiectului de lege, vizată de schimbări este Direcția Antifraudă, unde vor fi desființate funcțiile de inspector general, adjunct, șef, devenind departament. Dacă până acum angajările se făceau pe bază de examen, proiectul prevede ca aceasta obligație să fie eliminată, existând posibilitatea detaşării din şi în alte structuri/instituții. De asemenea, ar urma să fie înființat un departament de Analiză și Risc, precum și Direcția Generală de Strategie și Monitorizare a Proceselor.

Sindicatele atrag atenția că reducerea posturilor va avea un efect negativ în activitatea angajaților și implicit în gradul de colectare a veniturilor.

Această stare generală de nemulţumire şi stres în rândurile salariaţilor are un efect contrar celui urmărit de către guvern, şi anume un efect negativ în colectarea veniturilor bugetare. (..) Tăierea posturilor din ANAF se vrea a fi realizată sub pretextul informatizării şi modernizării acestei instituţii. Paradoxal, ‘informatizarea’ ANAF începe cu reducerea de posturi, aspect similar cu anul 2013, când, sub acelaşi pretext, modernizarea ANAF şi desfiinţarea Gărzii Financiare, un număr semnificativ de inspectori fiscali cu vechime şi experienţă au fost eliminaţi din sistem. Locurile astfel vacantate prin reorganizarea ANAF nu au fost de un real folos în modernizarea instituţiei, chiar contrar, locurile vacante au fost ocupate în anii următori prin transfer de la alte instituţii (funcţionari publici fără experienţă în sistemul fiscal„, se precizează într-un comunicat al Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Fiscală „Solidaritatea”.

Fost șef al ANAF: Florin Cîțu și PNL lichidează Antifrauda cu un proiect scris de PSD.

Gelu Diaconu, fost președinte al ANAF, acuză PNL că urmărește limitarea competențelor Direcției Antifraudă pentru a putea controla politic instituția.

Florin Citu si PNL lichideaza Antifrauda cu un proiect scris de PSD!
Proiectul de reorganizare a ANAF, care are ca prioritate zero distrugerea de facto a Antifraudei, a fost preluat de Florin Citu de la Mirela Calugareanu (actuala sefa a ANAF pusa pe functie de Dragnea) si nume grele din vechea Garda Financiara.
Proiectul de anihilare a directiei Antifrauda a fost gandit in epoca Dragnea de cei amintiti mai sus, care acum il pun in opera prin semnatura ministrului PNL, Florin Citu”, scrie Gelu Diaconu pe Facebook.

Fostul şef al ANAF consideră că legea ar da posibilitatea angajării în Direcţia Antifraudă a oricărui funcţionar, fără examen, pentru a răspunde la comenzi şi susţine că în trecut Antifrauda a deranjat şi nume grele din fruntea PNL.

De la investirea bandei lui Dragnea, concomitent cu atacul impotriva DNA, aceasta structura de control operativ anti-evaziune (Antifrauda din ANAF) a devenit a doua tinta majora. (..)

Autorii gardisti ai proiectului si doamna Calugareanu urmaresc de fapt:
-permanentizarea tranferurilor deja facute in epoca Dragnea, “legalizarea” acestora;
-posibilitatea recrutarii oricarui functionar public chiar de la primaria Cucuietii din deal, adica a tuturor pilosilor politici
-eliminarea prin toate formele legale posibile (detasari, mutari temporare, delegari, etc.in alte structuri ANAF) a incomozilor, mai ales a celor care au initiat sau instrumentat dosare grele de evaziune sau care nu raspund la comenzi.

Dincolo de aceasta miza generala a desfiintarii functiei specifice, se doreste si inlocuirea inspectorului general si a inspectorilor generali adjuncti, carora vor sa nu li se aplice prevederile Codului administrativ și ale Legii functionarilor publici. O alta ilegalitate intrucat legislatia prevede ca acestia sunt functionari publici de conducere.

Neputand sa scape de ei ca si cum ar fi demnitari (ei fiind funcționari publici cu functie specifica) s-au apucat sa-si faca o “lege adecvata”. D-le Citu, mare atentie: nici PSD-ul nu a indraznit asa ceva!”, scrie Gelu Diaconu.

Sursă foto: Știri de Cluj

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW