Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Pierderile Gazprom arată lupta pentru a acoperi deficitul de vânzări de gaze din UE către China

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 13 mai 2024 Etichete: , ,

Gazprom, compania deținută de Kremlin, și cândva cea mai profitabilă companie din Rusia, s-ar putea confrunta cu o perioadă lungă de performanță slabă, deoarece se luptă să umple golul de vânzări și de gaze europene pierdute cu piața internă și exporturile chinezești, notează Reuters.

Gazprom a anunțat recent o pierdere anuală netă de 7 miliarde de dolari, prima din 1999, ca efect al declinului abrupt din comerțul cu Europa.

Problemele Gazprom reflectă impactul pe care sancțiunile europene l-au avut asupra industriei gazului din Rusia, precum și limitările parteneriatului tot mai mare al Moscovei cu China, mai transmite sursa citată.

Impactul sancțiunilor internaționale asupra exporturilor de petrol a fost mai ușor de absorbit de Moscova, deoarece Rusia a reușit să redirecționeze exporturile de petrol pe cale maritimă către alți cumpărători.
Gazprom s-a bazat pe Europa ca fiind cea mai mare piață de desfacere până în 2022, când conflictul dintre Rusia și Ucraina a determinat UE să reducă importurile de gaze ale Gazprom.

Rusia a furnizat în total aproximativ 63,8 miliarde de metri cubi (mld. mc) de gaze către Europa pe diferite rute în 2022, potrivit datelor Gazprom și calculelor Reuters. Volumul a scăzut și mai mult, cu 55,6%, până la 28,3 miliarde de metri cubi anul trecut.

De asemenea, exploziile misterioase la gazoductele submarine Nord Stream din Rusia spre Germania din septembrie 2022 au subminat în mod semnificativ comerțul cu gaz rusesc cu Europa.
Rusia s-a orientat către China, încercând să își sporească vânzările de gaze prin conducte la 100 de miliarde de metri cubi pe an până în 2030. Gazprom a început livrările de gaze prin gazoduct către China prin Puterea Siberiei la sfârșitul anului 2019.

Aceasta intenționează să atingă capacitatea anuală de 38 de miliarde de metri cubi a Power of Siberia până la sfârșitul acestui an, în timp ce Moscova și Beijingul au convenit, de asemenea, în 2022, asupra unor exporturi de 10 miliarde de metri cubi din insula Sakhalin din Pacific.
Cea mai mare speranță a Rusiei este gazoductul Power of Siberia 2 prin Mongolia, care este planificat să exporte 50 de miliarde de metri cubi pe an. Dar aceasta s-a lovit de unele piedici din cauza lipsei de acord asupra prețurilor și a altor probleme.

Rusia s-a străduit până în prezent să înființeze un centru de comercializare a gazelor în Turcia, o idee lansată pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în octombrie 2022. De atunci, nu a fost raportată nicio evoluție semnificativă.

Comentarii