Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Raed Arafat: Dezinformarea este o armă a altora în aceste momente. Noi trebuie să o combatem

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 martie 2022

Raed Arafat a venit cu noi explicații luni, 14 martie, legate de platforma prin care autoritățile plănuiesc să monitorizeze articolele din presa online, pentru a găsi fake news. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) susține că autoritățile trebuie să combată dezinformarea, menționând că există și directive europene în acest sens. 

Dezinformarea este o armă a altora în aceste momente. Noi trebuie să o combatem. Noi nu am trecut la închiderea unor portaluri, dar vedeţi în lume s-au luat unele măsuri, chiar de ţări democratice. (..) Dar o armă folosită în aceste momente, arma dezinformării şi manipulării, trebuie să aibă răspuns imediat ca să putem să oprim orice posibilitate de a impacta negativ societatea şi instituţiile care deservesc oamenii”, a declarat Raed Arafat, citat de News.ro.

Arafat a explicat că grupul de lucru însărcinat cu dezvoltarea platformei nu va fi condus de Departamentul pentru Situații de Urgență.

Este un grup de colaborare, nu există un şef care să zică faceţi asta. Suntem parte din acest grup şi alţii pot face parte, şi informaţiile nu sunt destinate DSU, ci şi altor entităţi, şi private şi publice, şi din mediul ONG-urilor. Nu sunt informaţii destinate doctorului Arafat ca să ne înţelegem, dar DSU le va folosi pentru a răspunde şi a clarifica lucrurile care sunt exprimate sau reflectate ăn mod fals sau distorsionat în spaţiul public”, susține șeful DSU.

O parte din ONG-urile care s-au alăturat inițial proiectului s-au retras, a menționat Raed Arafat.

Sunt unii care vor continua, în final vom primi informaţiile date nu numai statului, ci le vor partaja cu toată lumea, şi cu sectorul privat şi cu toţi, ca să poată toată lumea să răspundă. Este un gest transparent, deschis”, a explicat Arafat.

CITEȘTE ȘI: Cătălin Drulă acuză că România se îndreaptă spre autoritarism: Tot felul de băieți cu epoleți încearcă să acapareze puterea

Context

Informația potrivit căreia Guvernul ar urma să lanseze, la inițiativa societății civile, o platformă pentru monitorizarea articolelor din presa online, pentru a găsi fake news, surse de dezinformare sau propagandă rusă a stârnit o serie de reacții negative în spațiul public.

Inițial, informațiile prezente în mass-media arătau că articolele în cadrul cărora oficialii români vor fi asociați cu anumite cuvinte cheie, precum „corupție”, vor fi considerate automat dezinformări.

Liderii PSD, PNL și USR s-au delimitat de proiect, menționând că ar urma să „suprime libertatea de exprimare, folosind instrumente ale regimurilor totalitare”, după cum a scris, vineri, Marcel Ciolacu, pe Facebook.

ONG-ul Global Focus, inițiator al proiectului, a explicat, vineri, că necesitatea mecanismului informatic vine ca răspuns la comunicarea deficitară a Guvernului din ultimele zile. Totodată, ONG-ul arată că mecanismul este independent și că nu există finanțare guvernamentală pentru a-l duce la bun sfârșit.

„Termenii de căutare circulați în public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectați de la instituții guvernamentale si alți parteneri din societatea civilă într-un proces de brainstorming. Am solicitat contribuții si idei de la mai mulți parteneri, inclusiv de la guvern și așteptăm în continuare sa ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege și decide cum vor arata algoritmii de căutare”, au explicat inițiatorii proiectului.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Platforma care va analiza dezinformările din mediul online. Explicațiile Guvernului / Ce spun inițiatorii proiectului

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *