Peste o mie de elevi au Covid după prima săptămână de școală. La ce trebuie să fie atenți părinții? Interviu cu dr. Mihai Craiu
După prima săptămână de școală, 1.091 de elevi au fost depistați cu SARS-CoV-2, după cum a informat Ministerul Educației vineri, 17 septembrie. Într-un interviu acordat MainNews.ro, medicul pediatru Mihai Craiu subliniază că acești elevi s-au infectat acasă, nu la școală, iar în acest context, părinții trebuie să fie extrem de atenți cu respectarea regulilor de igienă.
Riscul pentru cei mici este mult mai mare odată cu începerea școlii, pe fondul interacțiunilor dese în spații închise, așa că toate măsurile antiCovid din unitățile școlare trebuie respectate cu strictețe, în special purtarea măștii de protecție în interior, după cum a precizat medicul pentru MainNews.ro.
Mihai Craiu este medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Capitală și fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii.
Interviul integral
MN: Cât de periculos este coronavirusul pentru copii, în contextul în care cei mici s-au întors la creșă/grădiniță/școală, iar numărul de cazuri noi crește de la o zi la alta?
Dr. Mihai Craiu: Pericolul pentru copilul individual este, acum, la începutul școlii, la fel de mare ca în perioada de acum o lună… El practic nu s-a modificat. Dar… Riscul este mai mare, în prezent, deoarece copiii vor interacționa cu mai multe persoane în spațiu închis, în condițiile circulației variantei Delta, mutație ce este mult mai contagioasă decât variantele anterioare, circulante anul trecut, pe vremea aceasta.
Mesajul către părinti este că ar trebui să fie atenți ei, adulții, la respectarea strictă a regulilor, deoarece acești circa 1000 de elevi diagnosticați în prima săptămână de școală erau, de fapt, infectați în ultima parte a vacanței. Au luat boala din familie și nu de la școală… Concluzia este că se va observa o creștere constantă a cazurilor la copil la fel de mare ca și cresterea de cazuri la adult, din comunitățile respective. Nu vor fi mai multe cazuri (ca %) între copiii din școala aflată în localitatea X față de adulții din acea localitate.
MN: La ce trebuie să fie atenți părinții? Cum deosebește un părinte simptomele de COVID-19 de cele de simpla răceală?
Dr. Mihai Craiu: Din păcate nu există, în afara pierderii de miros sau gust, nici un semn clinic „special” pe care să îl poată identifica părinții la domiciliu. Ar trebui ca să apeleze la medic părinții ce au copii cu semne de „simplă răceală”, DACĂ există semne de răceală în același timp și la adulții familiei sau dacă semnele de răceală se însoțesc de febră mare, ce nu scade ușor, cu antitermicele uzuale.
MN: Ce trebuie să facă părinții în cazul în care observă simptome de COVID-19 la copii?
Dr. Mihai Craiu: Cel mai important lucru este comunicarea rapidă și eficientă cu medicul de familie. Acesta va putea să dea sfaturile pertinente privind terapia necesară copilului până la confirmarea diagnosticului. Al 2-lea pas este confirmarea diagnosticului într-un centru acreditat cu un test avizat. Adică nu prin autotestare la domiciliu. Până la proba contrarie, orice copil cu semne de boală acută febrilă, ce merge în colectivitate, trebuie abordat ca fiind suspect de maladie COVID-19 mai ales în localitătile aflate în scenariul roșu.
MN: Este școala un loc unde copiii se pot infecta?
Dr. Mihai Craiu: Da, se poate infecta un copil la școală, DAR depinde de gradul de respectare a măsurilor de prevenție, de procentul vaccinării la personalul didactic și de gradul de transmitere a virusului în localitatea respectivă.
MN: Considerați că sunt suficiente măsurile antiCovid impuse în unitățile școlare? Ce alte măsuri ar putea fi luate pentru a asigura protecția copiilor?
Dr. Mihai Craiu: Măsurile sunt rezultatul recomandărilor experților. Ele trebuie respectate pentru a fi eficiente. Aș insista pe purtatul măștii la interior, pe testarea periodică și pe ameliorarea procentului de vaccinare a personalului didactic și non-didactic.
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] Citește INTEGRAL interviul acordatMainNews.ro de medicul pediatru Mihai Craiu […]
[…] CITEȘTE ȘI Peste o mie de elevi au Covid după prima săptămână de școală. La ce trebuie să fie atenți p… […]
[…] CITEȘTE ȘI Peste o mie de elevi au Covid după prima săptămână de școală. La ce trebuie să fie atenți p… […]
… [Trackback]
[…] Read More on that Topic: mainnews.ro/peste-o-mie-de-elevi-au-covid-dupa-prima-saptamana-de-scoala-la-ce-trebuie-sa-fie-atenti-parintii-interviu-cu-dr-mihai-craiu/ […]