Peste 600 de blocuri din Capitală, fără apă caldă din cauza lucrărilor la rețeaua de termoficare
Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) S.A. anunţă, marți, că peste 600 de blocuri din sectoarele 1, 2, 3, 4 şi 5 din Bucureşti vor rămâne fără apă caldă, săptămâna aceasta, din cauza unor lucrări de înlocuire, modernizare şi reparaţii la reţeaua de termoficare.
În Sectorul 2, pe străzile Orzari, Vidraru, Episcop Damaschin, Apostol Mărgărit și Șoseaua Mihai Bravu, se desfășoară lucrări de modernizare și reparație a rețelei termice. Aceste lucrări afectează 79 de blocuri, cu sistarea apei calde până pe 5 octombrie, ora 23:00. Conductele au fost puse în funcțiune în 1987, având peste 35 de ani de funcționare.
În Sectorul 3, pe strada Știrului și Șoseaua Mihai Bravu, lucrările similare afectează 126 de blocuri, cu sistări până la 5 octombrie, ora 23:00.
În Sectorul 4, pe Șoseaua Olteniței, se vor realiza lucrări de reîntregire a conductelor, afectând 89 de blocuri și 5 agenți economici, cu sistări până pe 4 octombrie. Conductele din această zonă funcționează din 1982.
În Sectorul 5, la intersecția Calea 13 Septembrie cu strada Petre Ispirescu, se desfășoară lucrări de remediere a unei avarii la rețeaua termică primară. Aceste lucrări vor afecta furnizarea apei calde către 246 de blocuri, până pe 3 octombrie, ora 23:00. Conducta a fost pusă în funcțiune în 1989 și are 35 de ani de utilizare.
„Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti şi echipele de intervenţie lucrează în regim permanent pentru soluţionarea problemelor apărute. Vă reamintim faptul că termenele iniţiale de repunere în funcţiune a sistemului de termoficare sunt estimate înainte de deschiderea şantierelor şi decopertarea galeriilor. Finalizarea lucrărilor depinde de complexitatea acestora, care este în directă legătură cu starea de degradare a conductelor”, a transmis compania.
În primele opt luni ale acestui an, Primăria Capitalei a reușit să înlocuiască aproximativ 45 km de conducte magistrale de termoficare, a anunțat luni primarul general, Nicușor Dan.
„În primele opt luni ale acestui an, am reabilitat aproximativ 45 km de conducte magistrale de termoficare. Avem deschise în prezent 18 șantiere pentru modernizarea sistemului de termoficare, urmează să deschidem și altele, pentru a schimba treptat toate conductele vechi de peste 40-50 de ani, din cauza cărora se produc avarii dese. Pentru 14 dintre aceste șantiere, finanțarea este asigurată din fonduri europene nerambursabile, iar pentru restul de 4 de la bugetul local și cofinanțare Ministerul Dezvoltării. Reamintesc faptul că anul trecut am schimbat 50 km de conducte de termoficare. Continuăm investițiile în acest domeniu, astfel încât toți locuitorii Capitalei racordați la sistemul centralizat de încălzire să beneficieze de căldură și apă caldă în parametri optimi”, a transmis Nicușor Dan.
Tabloul termoficării în București
Sistemul termic în București are două componente principale: producție și transport. De producție sunt responsabile în principal patru mari CET-uri, alimentate cu gaze naturale. Acestea sunt administrate de compania ELCEN, deținută de Ministerul Energiei. Cel mai vechi este CET Sud (1970), iar cel mai nou este CET Progresu (1987). Singurul modernizat este CET Vest. De asemenea, mai există trei capacități de producție mai mici: CET Vest Energo, deținută de omul de afaceri Constantin Bucur, CET Grivița, a Consiliului Local Sector 1, și CET Grivița, gestionată de Termoenergetica.
Rețeaua de transport a energiei termice din București are 954 km de conductă în rețeaua primară, 2.963 km în rețea secundară și furnizează căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane.
Foto: Pixabay
Comentarii