Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


RECHIZITORIU Cum ar fi încercat să pună frână Claudiu Manda recuperării unor ajutoare sociale acordate ilegal / Șef de instituție, după apelul europarlamentarului PSD: Am înțeles, domnu’ președinte. O rezolvăm noi într-un fel!

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 2 mai 2021 Etichete: ,

Ies la iveală noi informații din dosarul europarlamentarului PSD Claudiu Manda, trimis recent în judecată de procurorii DNA. Potrivit rechizitoriului consultat de Main News, liderul social-democrat l-ar fi sunat pe șeful unei instituții din Dolj, scopul urmărit fiind ajutarea unui primar dintr-o comună în care s-au găsit nereguli în ceea ce privește acordarea ajutoarelor sociale. Obedient, respectiva persoană l-ar fi asigurat pe Manda că problema se va rezolva. Interesul lor, acuză DNA, era să fie oprită recuperea sumelor care ar fi fost acordate ilegal.

Totul a început în mai 2015, când Serviciul de Inspecție Socială din cadrul Agenției Județeane pentu Plăți și Inspecție Socială Dolj (AJPIS Dolj) a efectuat un control privind legalitatea acordării venitului minim garantat (VMG) pentru locuitorii comunei Bratovoești, județul Dolj. Venitul minim garantat, explică procurorii, reprezintă o sumă de bani plătită lunar unei persoane ca formă de asistență socială în condițiile stabilite de lege.

În data de 05.06.2015, inculpatul Manda ClaudiuIulian, în calitate de președinte al OrganizațieiDolj a Partidului (….), în scopul de a obține în mod necuvenit pentru sine, (….) și Marin Ion,primarul comunei Bratovoești județul Dolj, sprijinul electoral al unor beneficiari de ajutor social din comuna Bratovoești și de a le procura acestora tot în mod necuvenit un folos reprezentat de scutirea lor de a mai restitui unele sumedatorate către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială(AJPIS) Dolj, a intervenit pe lângă directorul AJPIS Dolj, inculpatul Simcelescu MariusNicolae, simpatizant și militant (….), ocazie cu care șia folosit față de acesta influența și autoritatea ce decurgeau din calitatea de președinte al Organizației Dolj a (….), pentru al capacita pe director să se implice în soluționarea problemelor respectivilor beneficiaride ajutor social, lucru pe care acesta la făcut prin încălcarea legii”, arată DNA.

În urma controlului efectuat s-a constatat că 60 de persoane din totalul de 113 verificate, situate pe raza comunei Bratovoești, au încasat în mod necuvenit, în diferite perioade de timp, venitul minim garantat, întrucât nu erau îndeplinite o serie de condiții pentru acordarea ajutorului social.

Imediat, multe dintre aceste persoane au adus la cunoștința lui Marin Ion, primarul comunei Bratovoești, situația în care se află și șiau exprimat nemulțumirea în sensul că trebuie să restituie sume importante de bani. Edilul știa, însă, de concluziile inspectorilor. De altfel, primarul dispuse anterior, în data 12.05.2015, în conformitate cu actul de control, încetarea acordării pentru viitor a venitului minim garantat pentru un număr de 44 de beneficiari față de care sa evidențiat că nu sunt îndeplinite condițiile legale pentru obținerea ajutorului social.

Avea nevoie de influența lui Manda

Primarul nu avea influență asupra șefului AJPIS Dolj, așa că a decis să îl contacteze pe Claudiu Manda, mai spun anchetatorii.

Astfel, în data de 05.06.2015, primarul Marin Ion la contactat telefonic pe Manda IulianClaudiu cu care a stabilit să se întâlnească în aceeași zi la sediul (….)Dolj situat pe strada (….)din Craiova. În cadrul întâlnirii sa discutat despre situația existentă la nivelul comunei Bratovoești în urma controlului efectuat de AJPIS Dolj, în sensul că foarte mulți dintre beneficiarii de ajutoare sociale au încasat în mod necuvenit sume de bani cu titlu de VMG și că trebuie să restituie acele sume de bani. Primarul ia mai precizat că respectivii beneficiari sunt susținătorii săi și ai (….)și dacă nu serezolvă problema acelor debite, în mod cert, el și partidul vor pierde voturile acestora. Primarul a afirmat că pentru rezolvarea problemei și anularea debitelor este nevoie de sprijinul directorului AJPIS Dolj, Simcelescu Marius”, arată DNA.

„Omul nostru”

Manda îl cunoștea de mai mult timp pe Simcelescu, potrivit sursei citate.

În aceste împrejurări, Manda IulianClaudiu la descris pe directorul AJPIS Dolj ca fiind ,,omul nostru”, adică omul partidului și la asigurat pe primar că problema se va rezolva. Imediat, Manda IulianClaudiu, în prezența primarului Marin Ion, la contactat telefonic pe directorul Simcelescu MariusNicolae și a purtat cu acesta o discuție în legătură cu solicitarea primarului. Mai întâi, Manda IulianClaudiu ia comunicat directorului Simcelescu că este de față cu primarul comunei Bratovoești carei prezentase o chestiune despre care primarul afirmase că are legătură cu el(cu Simcelescu). La întrebat când îl primește în audiență pe acel primar pentru a vorbi în legătură cu chestiunea respectivă. Directorul a spus că știe care e situația la Bratovoești și sa arătat extrem de receptiv în legătură cu solicitarea lui Manda IulianClaudiu. Ia mai spus că dacă e nevoie se duce chiar el la Bratovoești pentru a se întâlni cu primarul. Manda IulianClaudiu a afirmat către directorcă trebuie să se întâlnească cu primarul și să stabilească împreună ce e de făcut. Simcelescu Marius la asigurat că a înțeles și că o să rezolve problema afirmând ,,Da. Am înțeles domnu președinte. Nici o problemă. O rezolvăm noi întrun fel”,se arată în rechizitoriul DNA.

Ulterior, mai acuză procurorii, directorul Simcelescu ar fi încercat să convingă membrii echipei care efectuase controlul la comuna Bratovoești să revină asupra celor stabilite cu ocazia controlului în sensul de a nu mai fi constatate nereguli.

După ce a fost refuzat de membrii echipei de control, directorul Simcelescu MariusNicolae sa întâlnit la sediul AJPIS cu primarul Ion Marin și (….),(….) în cadrul Primăriei Bratovoești. În cadrul întâlnirii, directorul Simcelescu MariusNicolae a precizat că va dispune ca la nivelul AJPIS să se întocmescă un referat de stornare a debitelor stabilite, însă pentru acest lucru este nevoie de înaintarea unei adrese din partea Primăriei Bratovoești în care să se ateste că documentele constatate lipsă în urma controlului au fost găsite ulterior și au fost depuse la dosarele beneficiarilor. Ulterior, la nivelul comunei Bratovoești sau întocmit respectivele documente cu date retroactive și au fost anexate la dosarele beneficiarilor de ajutor social”, arată DNA.

Claudiu Manda neagă vehement acuzațiile. După ce a fost trimis în judecată, europarlamentarul și-a publicat poziția pe Facebook. El a lansat acuzații de lipsă de profesionalism la adresa procurorului care a instrumentat dosarul.

Primarul comunei, însă, a recunoscut acuzațiile, motiv pentru care a primit o pedeapsă mai blândă. El a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.

Foto: Facebook

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW