Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Peste 100 de cetățeni cehi, înșelați prin anunțuri fictive pe internet. Trei români au fost trimiși în judecată de DIICOT

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 24 septembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Trei cetățeni români au fost trimiși în judecată de Direcția de Combatere a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), după ce ar fi înșelat 181 de cetățeni cehi cu anunțuri false de vânzare a unor mașini. Prejudiciul din dosar se ridică la 1,3 milioane de euro.

Doi dintre inculpați au fost trimiși în judecată în stare de arest preventiv și unul în stare de libertate. Dosarul va fi judecat la Tribunalul Vâlcea.

Cei trei sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune care a produs consecințe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată și spălarea banilor.

Procurorii au pus sechestru pe 2 mașini, în valoare de 60.000 de euro, 3 imobile și asupra sumelor de 127.800 de lei și 33.900 de euro.

Modul de operare al grupării

În anul 2019, doi cetățeni români și unul ceh au pus la cale un plan prin care ar fi urmărit să inducă în eroare mai mulți cetățeni cehi, prin intermediul anunțurilor online false, potrivit procurorilor DIICOT.

Procurorii susțin că, până în anul 2022, au fost create pe o platformă de vânzare a autoturismelor 28 de identități false ale unor presupuși cetățeni sloveni, în numele cărora membrii grupării ar fi postat anunțuri fictive.

După ce erau contactați de persoanele interesate, aceștia furnizau informații relevante despre mașină și cel care apărea în calitate de vânzător, pentru a convinge că e vorba de „o persoană reală și onestă”, potrivit anchetatorilor.

Totodată, procurorii susțin că aceștia ofereau același motiv pentru vânzarea autoturismului: „comercializarea autoturismului era necesară pentru ca pretinsul vânzător și soția acestuia, despre care se spunea că locuiesc în Germania, să acceseze subvențiile oferite de statul german pentru achiziționarea unui autoturism electric nou, sens în care aceștia trebuiau să înstrăineze autoturismul pe care îl dețineau în afara granițelor acestui stat”.

Ulterior, membrii grupării le cereau cumpărătorilor să pună banii într-un cont al unei alte firme, ce s-ar fi ocupat cu livrarea mașinilor în Cehia, mai arată sursa citată.

În realitate, compania de transport nu a existat, site-ul acesteia fiind unul fictiv, creat de membrii grupului infracțional organizat în scopul inducerii în eroare a potențialilor cumpărători, comunicările prin intermediul respectivului site fiind purtate de către membrii grupului; controlul asupra contului bancar în care erau încasate sumele de bani transferate de persoanele vătămate era realizat prin intermediul unor complici”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Pentru ancheta menționată, autoritățile române au colaborat cu autoritățile judiciare din Cehia, prin intermediul Eurojust.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW