Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Consiliul Fiscal desființează proiectul de rectificare bugetară: Derapaj major pe partea de cheltuieli

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 27 august 2021

Cu toate că nivelul țintit al deficitului bugetar (7,13% din PIB) este apropiat de cel inițial (7,16% din PIB), proiectul de de rectificare bugetară slăbește consolidarea bugetară așa cum era anunțată pentru anul 2021, reprezintă una dintre concluziile analizei publicate, vineri, 27 august, de Consiliul Fiscal. 

Guvernul a publicat pe 13 august proiectul de Ordonanță de Urgență privind rectificarea bugetară. Printre instituțiile care vor primi cei mai mulți bani în plus se numără Ministerul Sănătății – 3,72 miliarde lei, Ministerul Dezvoltării – 2,24 miliarde lei și Ministerul Educației – aproape 1 miliard lei. La polul opus se situează Ministerul Muncii, care va pierde 2,78 miliarde lei.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT Cine câștigă și cine pierde la rectificarea bugetară. Guvernul a publicat proiectul de OUG

Semne mari de întrebare în privința realizării veniturilor

Consiliul Fiscal atrage atenţia asupra faptului că această rectificare bugetară este singulară în istoria rectificărilor din 2010 până în prezent prin magnitudinea rectificării pozitive a veniturilor şi cheltuielilor bugetare.

Experții Consiliului Fiscal arată că revizuirea de amploare a veniturilor bugetare (creştere de 17,6 miliarde lei) din proiectul de rectificare are două surse principale: încorporarea recuperării impozitelor amânate la plată de către companii în prognoza de venituri (neluate în considerare iniţial ca urmare a unei abordări conservatoare a MFP) şi revizuirea favorabilă a cadrului macroeconomic – creştere economică prognozată de 7% faţă de prognoza iniţială de 4,3%.

Aceștia apreciază drept plauzibilă prognoza actualizată a veniturilor bugetare, mai puţin sumele provenind din închirierea benzilor de frecvenţă (2,5 miliarde de lei, respectiv 0,21% din PIB) asupra cărora consideră că există riscuri relevante ca aceste venituri să nu se realizeze.

„Derapaj major pe partea de cheltuieli”

Pe partea de cheltuieli bugetare, subliniază instituția condusă de academicianul Daniel Dăianu, are loc o majorare de proporţii (+21,4 miliarde lei) comparativ cu parametrii aprobaţi prin proiectul de buget, cauzele principale fiind suplimentările cheltuielilor de capital, alte transferuri, bunuri şi servicii, cheltuieli de personal şi asistenţă socială.

„Se manifestă astfel un derapaj major pe partea de cheltuieli bugetare, având drept explicaţii principale incapacitatea de a ţine sub control cheltuielile, o sub-bugetare în construcţia bugetară iniţială şi creşteri de preţuri peste aşteptări la bunurile şi serviciile achiziţionate de stat”, arată Consiliul Fiscal.

Întreaga analiză a Consiliului Fiscal este disponibilă aici

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW