Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Personalul din sistemul de sănătate, obligat să aibă certificatul digital COVID-19 / Proiectul, depus în Parlament

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 octombrie 2021

Un grup de parlamentari, printre care se regăsesc premierul Florin Cîțu și ministrul interimar al Sănătății Cseke Attila, a depus joi, 14 octombrie, un proiect de Lege prin care personalul din cadrul sistemului de sănătate va fi obligat să prezinte certificatul digital COVID-19 pentru a putea să își desfășoare activitatea.

Am semnat un proiect de Lege, angajații care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală din sistemul de sănătate vor trebui să se testeze pe banii proprii. Depunem astăzi (n.r. joi) proiectul de Lege. Dacă nu aveam moțiunea de cenzură, aveam azi adoptat proiectul in ședința de Guvern si transmis Parlamentului”, a declarat premierul interimar Florin Cîțu, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Concret, este vorba de un proiect de lege pus în transparență decizională pe 27 septembrie. Personalul din cadrul unităților sanitare cu paturi, publice și private, va fi obligat să aibă certificatul digital, ce atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ. În cazul testelor, costurile ar urma să fie suportate de angajați, cu excepția celor care au contraindicație medicală la vaccin.

Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate, a precizat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila.

Potrivit variantei pusă în transparență decizională, în cazul în care un lucrător sanitar refuză să prezinte certificatul digital al UE privind COVID-19, va putea fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile.

După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea”, se arată în proiectul de act normativ.

Conducerea unității sanitare va fi nevoită să verifice dacă toți angajații au certificat digital, se mai arată în proiectul pus în transparență.

Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat”, potrivit sursei citate.

CITEȘTE ȘI: Avocatul Poporului critică introducerea certificatului COVID pentru personalul medical și asistenții sociali / Reacția președintelui CNCD

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW