Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Personalul medical, obligat să aibă certificatul digital COVID-19. Cei care refuză ar putea fi dați afară

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 27 septembrie 2021

Ministerul Sănătății va cere personalului din cadrul unităților sanitare cu paturi, publice și private, să aibă certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19 pe perioada stării de alertă, ce atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau un test negativ, potrivit proiectului de act normativ pus luni, 27 septembrie, în transparență decizională. 

Personalul medical din cadrul unităților sanitare publice va fi nevoit să plătească testele din propriul buzunar, în timp ce pentru medicii și asistenții din mediul privat costul va fi asigurat în funcție de înțelegerile dintre angajat și angajator.

În cazul în care un lucrător sanitar refuză să prezinte certificatul digital al UE privind COVID-19, va putea fi suspendat pe o perioadă de 30 de zile.

După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unitățile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea”, se arată în proiectul de act normativ.

Conducerea unității sanitare va fi nevoită să verifice dacă toți angajații au certificat digital, se mai arată în proiectul pus în transparență.

Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcției de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București și din cadrul Inspecției Sanitare de Stat”, potrivit sursei citate.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, susține că actul normativ va fi promovat în regim de urgență, întrucât măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual.

Sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important în dețin vaccinurile”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW