Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Pericolul variantei Delta a coronavirusului. Avertismentul șefului CNCAV

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 august 2021

Varianta Delta a SARS-CoV-2, extrem de contagioasă, creează deja numeroase probleme și în România, în condițiile în care majoritatea cetățenilor sunt nevaccinați iar serurile aprobate nu asigură protecție maximă. 

Chiar și așa, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriul Gheorghiță, dă asigurări că riscul ca o persoană vaccinată cu schema completă să se infecteze cu varianta Delta este de opt ori mai scăzut decât la o persoană nevaccinată. În același timp, o persoanele vaccinate dezvoltă în general forme ușoare ale COVID-19 și nu au nevoie de spitalizare.

Cum procedează un cetățean vaccinat dacă se infectează

Într-o intervenție la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță a explicat că o persoană vaccinată infectată cu SARS-CoV-2, chiar și dacă forma bolii este ușoară sau asimptomatică, trebuie să țină legătura cu medicul de familie, care îi poate prescrie o anumită medicație pentru ameliorarea eventualelor simptome.

Explozie a numărului cazurilor de COVID-19

Valul patru al pandemiei a devenit realitate. Zilnic, în spitale ajung din ce în ce mai multe persoane cu COVID-19, marea majoritate fiind nevaccinate.

Sâmbătă, 28 august, autoritățile au raportat, pentru ultimele 24 de ore, peste 1.000 de noi infectări, cel mai rău bilanț înregistrat din data de 11 mai până în prezent.

Vârful ar putea fi atins la finalul lunii septembrie

Potrivit unei analize realizate de Institutul Național de Sănătate Publică, citată de ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, vârful valului patru ar putea fi atins la finalul lunii septembrie, când s-ar putea ajunge la aproximativ 4.000 de pacienți spitalizați.

Vaccinarea rămâne unica soluție

În aceste condiții, cel mai bun mod de protecție împotriva formelor severe de COVID-19 rămâne vaccinarea, fapt dovedit prin testele clinice realizate înainte și după aprobarea serurilor. În România sunt disponibile patru tipuri de vaccin, toate de producție occidentală, – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson – cetățenii putând practic să aleagă cu ce tip de ser se vor imuniza.

Pe lângă beneficiile legate de propria sănătate și a celor din jur, vaccinare va putea aduce și recompense. Guvernul pregătește un proiect de act normativ prin care fiecare persoană vaccinată cu schema completă va beneficia de bonuri de masă în valoare de 100 lei și va putea participa la o tombolă cu premii totale de 15 milioane lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *