Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un deputat scăpat de acuzațiile de corupție prin prescripție, numit la șefia PNL Prahova în locul lui Iulian Dumitrescu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 30 august 2024

Deputatul Mircea Roşca, fost preşedinte al PNL Prahova în urmă cu zece ani, perioadă în care a fost trimis în judecată pentru corupţie, a redevenit în funcția de preşedinte al PNL Prahova, rămasă vacantă ca urmare a demisiei lui Iulian Dumitrescu, vizat la rândul său într-un dosar penal DNA, relatează News.ro.

Conducerea PNL l-a votat, în unanimitate, pe Mircea Roşca preşedintele interimar al PNL Prahova. Anunţul privind desemnarea un funcţia deţinută până luna trecută de Iulian Dumitrescu a fost făcut chiar de Roşca, într-un mesaj postat pe Facebook.

„Ieri a fost o zi complicatǎ, dar specialǎ din viaţa mea! Am fost votat în Biroul Politic Naţional şi numit cu unanimitate de voturi în funcţia de preşedinte interimar al PNL Prahova! Complicatǎ pentru că, am fost cuprins de toate stǎrile şi trǎirile pe care le-am avut în toţi cei 10 ani ce au trecut de când am ocupat ultima datǎ aceastǎ funcţie. Specialǎ pentru cǎ, în toţi anii ce au trecut, am avut parte de harul şi cǎlǎuzirea divinǎ, ce m-au ajutat în mari încercǎri, dar m-au fǎcut sǎ fiu omul de astǎzi, sper eu mai smerit, mai echilibrat, mai puternic în înţelepciunea profundǎ ce vine numai de la Dumnezeu!”, a scris Roşca pe Faacebook.

Acuzat de corupție

Roşca a mai fost preşedinte al PNL Prahova, în perioada în care formaţiunea era condusă de Crin Antonescu, dar și vicepreședinte. În calitatea de număr doi în cadrul organizației a fost pus sub acuzare de către DNA pentru trafic de influență.

„În cursul anului 2011, în calitate de vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Prahova a unui partid, inculpatul Roşca Mircea a pretins de la un denunţător – administrator de firmă, suma de 20.000 euro pentru a-şi exercita influenţa asupra preşedintelui din acea perioadă al organizaţiei locale Azuga, judeţul Prahova – inculpatul Popescu Gabriel Stelian şi, prin acesta, asupra celorlalţi membri ai Consiliului Local Azuga şi a factorilor decizionali din cadrul Primăriei oraşului Azuga, în vederea înlesnirii dobândirii unor terenuri pe raza localităţii respective de către firma denunţătorului, sumă din care a primit efectiv – prin intermediul inculpatului Popescu Gabriel Stelian – 5.000 euro, iar 11.000 euro au fost folosiţi în interesul formaţiunii politice pe care o conducea de la nivel judeţean”, transmitea DNA la momentul trimiterii în judecată a dosarului.

Procurorii l-au mai acuzat pe Mircea Roşca de faptul că, între anii 2011-2014, a primit de la vărul său primar bani şi alte foloase pentru a interveni pe lângă directorii mai multor instituții în vederea obținerii unor contracte cu statul.

Roşca a fost condamnat pentru trafic de influenţă la 3 ani cu suspendare. Sentinţa însă a fost anulată printr-un tertip legislativ inventat de PSD în perioada lui Liviu Dragnea. Mai exact, completul care l-a condamnat nu era specializat în judecarea faptelor de corupţie.

A urmat reluarea procesului de la zero, iar dosarul a fost mutat de la o instanţă la alta până când faptele s-au prescris. În aprilie anul acesta, un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus încetarea procesului în care Mircea Roşca era acuzat de corupţie.

Comentarii