Sunday, July 7, 2024
Jurnalism corect


Partidul Popular din Spania cere UE să intervină în legătură cu legea catalană a amnistiei

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 14 noiembrie 2023 Etichete: , ,

Partidul Popular (PP), conservator din Spania, îndeamnă Uniunea Europeană să intervină în privința controversatei legi catalane de amnistie propusă de socialiștii aflați la putere. PP susține că situația justifică genul de acțiune pe care UE a întreprins-o anterior ca răspuns la preocupările legate de statul de drept în Polonia, Ungaria și România, potrivit The Guardian.

Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE), învins la limită de PP în alegerile generale neconcludente din iulie, a acceptat amnistia ca o condiție pusă de principalele două partide catalane pro-independență pentru a sprijini formarea unui nou guvern condus de socialiști cu sprijinul majorității parlamentare. Legea de amnistie propusă este destinată persoanelor implicate în demersul ilegal de obținere a independenței Cataloniei din 2012 până anul trecut, inclusiv Carles Puigdemont, fostul președinte regional catalan care a fugit din Spania pentru a evita arestarea în urma tentativei eșuate de secesiune din 2017.

Partidele spaniole de dreapta, inclusiv Partidul Popular (PP), îl acuză pe Pedro Sánchez, liderul Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) și prim-ministru interimar, că subminează democrația și că se folosește de propunerea de amnistie ca de o mișcare tactică pentru a rămâne la putere. Aproximativ 70% dintre alegătorii spanioli se opun amnistiei, ceea ce a dus la demonstrații de amploare împotriva măsurii.

În timp ce congresul spaniol se pregătește pentru dezbaterea de învestitură, în cadrul căreia Sánchez își va asigura probabil joi, 16 noiembrie, un nou mandat, PP își intensifică criticile la adresa legii propuse. Liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, a cerut UE să intervină, declarând că Spania se confruntă cu o „situație fără precedent”.

„Învestirea de mâine este o afacere încheiată… iar amnistia este o plată directă pentru voturile necesare pentru ca [PSOE] să formeze un guvern”, a declarat Feijóo reporterilor la Madrid marți dimineață. „Și cine plătește pentru asta? Poporul spaniol, dar și, în opinia mea, Europa, pentru că deteriorarea unei democrații precum cea din Spania  va avea, în mod evident, consecințe asupra instituțiilor europene.”

Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a trimis deja o scrisoare guvernului spaniol, solicitând mai multe detalii despre legea propusă, afirmând că această problemă a ridicat îngrijorări serioase și a devenit „o chestiune de importanță considerabilă în dezbaterea publică”.

Săptămâna trecută, într-un răspuns politicos, dar tranșant, guvernul interimar a subliniat că, potrivit Constituției spaniole, administrațiile interimare nu au voie să prezinte legi în fața parlamentului. Orice astfel de legislație, a spus acesta, ar fi fost propusă de partidele politice. Cu toate acestea, s-a oferit totuși să ofere mai multe detalii comisiei odată ce proiectul de lege privind amnistia va fi depus.

FOTO: pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW