Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Parchetul General: Dosarele de agresiuni asupra personalului silvic vor fi verificate/ Șeful Romsilva, soluții pentru eliminarea hoților de lemne

By Madalina Balaceanu , in Stirile zilei , at 13 noiembrie 2019 Etichete: , ,

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor a înregistrat 185 de cazuri de agresiune sau omor împotriva silvicultorilor. Directorul general al Romsilva, George Mihăilescu, susține că deși pădurarii fac plângere la poliție, aceștia sunt ignorați de autorități.

”Incepand cu anul 2014 si pana in prezent, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a inregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori si-au pierdut viata, iar multi altii au avut nevoie de spitalizare”, potrivit instituției.

În cadrul unei întâlniri la Ministerul Public desfășurată pe 11 noiembrie, sindicaliștii din cadrul Confederației Sindicale Naționale „Meridian” și Federației Sindicatelor „Silva” i-au prezentat magistratului un memoriu în care era expusă situația agresiunilor asupra personalului silvic din cadrul Romsilva, comise în perioada 2006-2019. Referitor la această problemă, Bogdan Licu i-a asigurat pe aceștia că vor fi dispuse verificări cu privire la cele 398 de cazuri care fac obiectul memoriului depus.

Parchetele locale, ajutor pentru personalul silvic

Șeful Romsilva a declarat pentru mainnews.ro că în 2019 Parchete locale au ajutat personalul silvic.

„Parchetele locale ne-au ajutat mult anul acesta. La cazul din Iași, unde un pădurar a fost ucis, în momentul în care noi am sesizat 112 s-au deplasat la fața locului procurori, procurori criminaliști, ofițeri judiciari și nu au plecat de acolo până nu au avut toate dovezile. Au folosit de îndată câini și aceștia i-au dus la o casă în care se aflau mai mulți oameni. Au fost greu să îi depisteze pe cei vinovați, însă, prin metodele lor specifice, au reușit să îi identifice pe cei trei care au participat efectiv la acea faptă.

La Baia Mare, cazul este mult mai complicat, deoarece nu sunt dovezi directe. Se pare că oamenii aceia s-au întâlnit într-o vale, pădurarul mergea spre ei, ei coborau cu lemnele iar acolo s-a întâmplat ceva, probabil pădurarul a fost călcat de căruță, fiindcă avea piciorul rupt. Situația este complicată fiindcă o parte este moartă și nu poate depune mărturie, iar cealaltă parte poate să spună orice vrea ea”, a declarat Gheorghe Mihăilescu pentru mainnews.ro.

Soluții pentru eliminarea hoților de lemne

Întrebat care sunt soluțiile pentru a-i speria pe hoții de lemne, astfel încât viața pădurarilor să nu mai fie în pericol, șeful Romsilva a răspuns:

„În primul rând ei trebuie să ancheteze cu celeritate dosarele care sunt în această zonă și făcută publică sentința, oricare ar fi aceea. Dar trebuie judecate repede, fiindcă dacă sunt ținute cinci, șapte ani, efectul s-a dus. Acolo unde avem probe directe procesul trebuie să fie rapid.

Acolo unde sunt sesizări se stăruie în a face cercetare judiciară: a chema martori, a administra probe, a căuta, păi dacă tu nu chemi niciodată pădurarul să dea declarație după ce s-a făcut reclamație, omul ala ce crede? Tu faci plângere la poliție și poliția nu vine cu tine, ce crede omul ăla? Că e singur nu? Eu le-am spus „sunteți singuri oameni buni”. Eu cred că după aceste cazuri se vor mișca. Vor crea procurori specializați, pentru că într-adevăr sunt fapte separate, probatoriul e diferit, cercetarea e diferită, presupune să mergi la fața locului, să știi ce să faci. Se vor mișca acum, după necazurile astea, mult mai bine”, a mai precizat Gheorghe Mihăilescu.

Cazul din Baia Mare

Un pădurar de la Ocolul Silvic Strâmbu Băiuț, în vărstă de 30 de ani, a fost omorât, în octombrie, de către hoții de lemne. Liviu Pop a fost împușcat cu o armă de vânătoare. Este al doilea pădurar victimă a unei agresiuni de acest fel.

„Liviu Pop, pădurar în cadrul Direcţiei Silvice Maramureş, a fost ucis miercuri seara într-o pădure administrată de Ocolul Silvic Strâmbu Băiuţ, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori. Din primele informaţii, pădurarul Liviu Pop a fost împuşcat mortal, iar corpul acestuia, abandonat într-o vale, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. Liviu Pop avea 30 de ani, era angajat al Direcţiei Silvice Maramureş de şapte ani, era căsătorit şi avea trei copii”, a anunțat la acel moment Regia Națională a Pădurilor Romsilva.

Cazul Iași

Un pădurar din Iași a fost ucis pe 10 septembrie într-o pădure de pe raza Districtului V Hărmănești. Bărbatul ar fi auzit drujbe și s-a deplasat la fața locului să facă cercetări. A fost găsit a doua zi dimineață, fără viață, cu lovituri la cap.

Bărbatul se numea Radu Gorcioaia, în vârstă de 50 de ani, era angajat al Direcției Silvice din Iași din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor- Romsilva din anul 1999 și era necăsătorit.

În octombrie, un tânăr de 17 ani a fost arestat preventiv în dosarul pădurarului ucis. Potrivit procurorilor, acesta l-ar fi lovit de mai multe ori pe bărbat cu o secure în zona capului.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, pe 12 septembrie, minorul s-a dus în pădura Todosoaia pentru a fura lemne, unde a fost surprins de pădurar:

„În aceste circumstanţe, inculpatul a atacat victima cu o secure şi i-a aplicat cel puţin patru lovituri în zona capului, provocându-i leziuni care au condus la decesul victimei”, spun procurorii de Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW