Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Papa Francisc, despre războiul din Ucraina: Sunt dispus să fac ce trebuie făcut. Nu e ușor

By Dragomir Georgiana , in Război în Ucraina , at 1 mai 2023 Etichete: , , , , , , ,

Vaticanul este implicat într-o misiune de pace în încercarea de a pune capăt conflictului dintre Rusia şi Ucraina, a declarat Papa Francisc, după vizita din Ungaria. Suveranul pontif susține că misiunea este în desfășurare, dar nu este publică la acest moment, potrivit Reuters.

„Sunt dispus să fac tot ce trebuie făcut. Există o misiune în desfăşurare, dar încă nu este publică. Când va fi publică, o voi dezvălui. Cred că pacea se obţine mereu prin deschiderea canalelor. Pacea nu se poate obţine niciodată prin închidere. Nu este uşor”, a declarat Papa Francisc. Suveranul Pontif s-a rugat cu refugiații ucraineni, apoi s-a întâlnit cu un trimis al patriarhului rus Kirill, care susține  invazia Moscovei în Ucraina, numind-o „bătălie spirituală cu Occidentrul decadent”. 

Premierul ucrainean Denis Şmihal s-a întâlnit, de asemenea, săptămâna trecută, cu papa la Vatican şi a spus că a discutat despre o „formulă de pace”, înaintată de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a mai declarat că l-a invitat pe suveranul pontif să viziteze Kievul.

Războiul Rusia-Ucraina, două state ortodoxe, numără 432 de zile. Nici reprezentanții Bisericii Catolice, nici cei ortodocși nu au reușit până în prezent să-i convingă pe atacatori să cedeze.  Duminică seară, 30 aprilie, patru persoane au fost ucise într-un bombardament ucraineanla Suzenka, un sat din regiunea rusă Briansk, la frontiera cu Ucraina, anunţă guvernatorul regiunii Aleksandr Bogomaz, relatează AFP.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii